37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind baza impozabilă a taxei pentru amenajarea teritoriului

Privind baza impozabilă a taxei pentru amenajarea teritoriului

27.10.2010 14.645 views

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind baza impozabilă a taxei pentru amenajarea teritoriului

 

Spuneţi vă rog frumos dacă la întreprindere toţi lucrătorii sunt angajaţi prin cumul atunci cum prezentăm darea de seamă Taxa pentru amenajarea teritoriului pe trimestru?

 

În conformitate cu anexa la Titlul VII „Taxele locale” din CF, baza impozabilă cu taxa pentru amenajarea teritoriului o constituie – numărul mediu scriptic trimestrial al salariaţilor şi/sau fondatorii întreprinderilor în cazul în care aceştia activează în întreprinderile fondate, însă nu sunt incluşi în efectivul trimestrial de salariaţi.

Totodată, în conformitate cu pct.12.2. din „Precizările metodologice statistice privind  efectivul şi cîştigurile salariale ale personalului angajat” aprobate prin Ordinul Departamentului de Statistică şi Sociologie al Republicii Moldova nr.87 din 29.07.2004” nu se includ în efectivul de salariaţi - persoanele care prestează muncă prin cumul (cumularzii externi) înscrise în liste distincte.

În conformitate cu cele relatate mai sus, menţionăm ca pentru persoanele care sunt angajate prin cumul, nu trebuie de calculat taxa pentru amenajarea teritoriului.

În acelaşi, timp, în cazul cînd fondatorii întreprinderii sunt persoane fizice, şi activează la întreprindere, însă nu sunt incluşi în efectivul trimestrial de salariaţi (nu sunt angajaţi la întreprindere în baza unui contract individual de muncă), aceştia se includ în baza impozabilă cu taxa pentru amenajarea teritoriului.

Suma anuală a taxei spre plată va fi egală cu produsul dintre numărul fondatorilor şi cota anuală a taxei (80 lei, pentru Chişinău – Decizia Municipiului Chişinău Nr.20/7 din 11 februarie 2005, poate să difere pentru alte localităţi, însă nu mai puţin de 40 lei şi nu mai mult de 80 lei).

Subiectul impunerii este obligat să prezinte Darea de seamă pe taxa pentru amenajarea teritoriului TAT07, trimestrial, pînă în ultima zi a lunii imediat următoare trimestrului gestionar şi să achite taxa la contul trezorerial de venituri al bugetului unităţii administrativ-teritoriale în acelaşi termen.

În caz că toţi angajaţii întreprinderii sunt cumularzi, iar fondatorii sunt persoane juridice sau sunt persoane fizice care nu activează la întreprindere, atunci lipseşte obiectul de impunere cu taxa pentru amenajarea teritoriului. În cazul lipsei obiectului impunerii, conform Instrucţiunii de completare a formei TAT07, darea de seamă nu se prezintă.

Comentarii

 1. negara ghenadie spune:

  inca din 2004 ma intereseaza forma si continutul „listelor distincte”

 2. Artur spune:

  Si, ati mai aflat ceva referitor la ele?

 3. cristina spune:

  E o neclaritate cu activeaza si nu activeaza.Sa intelegem ca pentru un fondator angajat prin cumul se achita taxa, si se achita taxa si pentru fondatorul care doar figureaza in Extrasul din Registrul de inregistrare.As dori sa-mi explicati cum se demostreaza faptul ca el nu activeaza la entitate?Si care sunt acei fondatori pentru care nu se achita?

 4. Adrian spune:

  Aici se are in vedere de exemplu, daca fondatorul este si administrator si cind fondatorul este angajat prin contract de munca, in restul cazurilor nimeni nu va putea demostra ca fondatorul activeaza in companie

 5. Celubei spune:

  Fiscii de la Buiucani spun ca nu poate administratorul sa lucreze prin cumul, macar ca asta e realitatea – lucreaza prin cumul (ACC). Ei spun ca indiferent ce scrie legea – platiti macar pentru o persoana. Cum va pare?!

 6. cristna spune:

  Deci situatia e asa:1.fondator care e angajat cu contract de munca sau e angajat prin cumul, sau figureaza in extras ca administrator si inca nu este angajat oficial(asta cind firma isi incepe activitatea)-se plateste pentru el taxa
  2.fondator care doar figureaza ca fondator doar in extras, sau e fondator strain,-nu achita, pentru ca el nu activeaza la companie si cum a scris Adrian nu poate nimeni demonstra ca ar activa aici.Cu toate ca eu mie mi s-a spus ca indiferent ce face fondatorul, de moment ce e fondator in anul 2010 se achita pentru el taxa.Pina in 2010 nu se achita

 7. Cristina spune:

  SRL-ul este inregistrat la Stefan Voda(presteaza servicii de instalare a retelei de apeduct , canalizare, incalzire), cind am luat autorizatiade la primarie, ne-au anuntat ca taxa locala va fi de 300 lei pentru angajat pe an, pentru anul 2014. Mi s-a parut exagerata, spuneti va rog daca este ajustata aceasta taxa?Multumesc!

 8. diana spune:

  Spuneti-mi va rog daca fondatorul isi are sediul juridic la locuinta sa de baza este obligat sa achite taxa de 40 lei p/u amenajarea teritoriului, daca eu deja achit deservirea blocului?.Mersi prealabil.

 9. marga spune:

  dar daca directorul fondator nu primeste salariu, adica e lucrator fara salariu si e pensionar, pentru dinsul trebuie de achitat taxa pentru amenajarea teritoriului?

 10. igor spune:

  Taxa pentru amenajare se achita pentru fiecare angajat. Nu cred ca e admisibila dublarea platii pentru aceeasi persoana, chiar daca e fondator al intreprinderii care activeaza conform contractului de munca in alta parte. Acolo pentru el se achita taxa respectiva de angajator. Fondatorul intreprinderii care nu activeaza nu e obligat sa achite TAT daca pentru el se achita la locul nou de lucru!!! Specificati acest lucru la inspectorii nostri fiscali, care interpriteaza legile cum le convine lor.

  1. Petru spune:

   Nu sint de acord, baza este clara salariatii si fondatorii daca nu sint angajati la aceasta companie. si este indiferent daca mai munceste in alta parte fondatorul sau nu. El poate sa fie si la 3 servici angajat si in acelea companii el o sa fie in baza ca salariat.

 11. Nani Veronica spune:

  Persoana juridica achita taxa p/u amenajarea teritoriului pentru persoana ce se afla in concediu pentru ingrijirea copilului pina la virsta de 3 ani

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...