37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul aflării în concediu din cont propriu în lunile precedente

Privind baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul aflării în concediu din cont propriu în lunile precedente

03.09.2010 4.788 views

Diana Pîntece, contabil "Optim Audit" SRL
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă în cazul aflării în concediu din cont propriu în lunile precedente

 

Angajatul iese în concediu de maternitate la 26.07.2010. Cum i se va calcula salariu mediu pentru ultimele 6 luni dacă acesta s-a aflat în concediu din cont propriu în luna martie 2010 pentru care nu i s-a plătit nimic. Se vor lua numai lunile lucrate şi pentru care s-a plătit salariu, sau trebuie luat în calcul şi luna martie cu salariul zero?

 

Potrivit Hotărîrii de Guvern privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă şi altor prestaţii de asigurări sociale nr. 108 din 03.02.2005 cap. 3, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul mediu lunar realizat în ultimele 6 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat, venit din care au fost calculate contribuţiile de asigurări sociale. În cazul în care lunile luate în calcul sînt lucrate incomplet din motive întemeiate, la determinarea bazei de calcul se ia în considerare venitul asigurat din lunile calendaristice lucrate complet în perioada respectivă. Cînd acestea sînt lucrate incomplet din motive neîntemeiate, venitul mediu lunar asigurat se va determina prin împărţirea venitului asigurat din această perioadă la numărul zilelor lucrătoare stabilite pentru perioada respectivă.

Concediul din cont propriu se consideră un motiv întemeiat, dacă este documentat în modul prevăzut de legislaţia în vigoare (cererea angajatului şi ordinul angajatorului). Conform art.120(1) din Codul Muncii, din motive familiale şi din alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţămîntul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de pînă la 60 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărîre).

În caz că concediul din cont propriu nu este documentat în modul necesar (lipseşte cererea angajatului), acesta nu va constitui un motiv întemeiat de absenţă de la serviciu.

Reieşind din cele expuse mai sus la realizarea calculului indemnizaţiei de maternitate se va exclude luna martie urmînd să fie luate în calcul doar 5 luni premergătoare concediului de maternitate (ianuarie, februarie, aprilie, mai, iunie).

 

Comentarii

  1. Mariana spune:

    Daca in perioada asta de 6 luni am avut concediu de boală si n-am lucrat din motiv intemeiat de pe data de 14 martie – 2 aprilie, la calcul indemnizatiei de maternitate se vor exclude ambele luni martie si aprilie? In concediu de maternitate ies de pe data de 18 august.

  2. carolina spune:

    buna ziua.spuneti-mi va rog daca pina pe 1.02.2015m-am aflat in concediu de maternitate. si l-am prelungit pina la 6 ani din cont propriu si acum sunt insarcinata in luna 5 voi putea primi indemnizatii pe al 2 copil sau mai bine sa ma restabilesc la serviciu si daca da conform carui articol?

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...