37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Privind aplicarea impozitului pe venit din activitatea operaţională a agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii

Privind aplicarea impozitului pe venit din activitatea operaţională a agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii

26.01.20133.647 views Serviciul Fiscal de Stat
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

 Privind aplicarea impozitului pe venit din  activitatea  operaţională a agenţilor economici subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii

Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, în temeiul art. 133 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal, prin prisma modificărilor operate prin Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 178 din 1.07.2012 (Monitorul Oficial nr. 190-192/664 din 14.09.2012) precum şi în urma multiplelor adresări parvenite de la contribuabili, aduce spre cunoştinţă explicaţiile Ministerului Finanţelor nr. 14/3-07/17 din 18.01.2013.

Potrivit prevederilor art.541 alin.(l) din Codul fiscal nr.l 163-XIII din 24.04.1997 în redacţia Legii nr.178 din 11.07.2012 (Monitorul Oficial nr.190-192/664 din 14.09.2012), subiecţi ai impunerii cu IVAO, sunt agenţii economici care nu sînt înregistraţi ca plătitori de TVA, cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali.

Astfel, agenţii economici care nu sunt înregistraţi în calitate de plătitori ai TVA (cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali), care la situaţia din 31 decembrie a anului precedent, au obţinut venit din activităţi operaţionale în sumă de pînă la 100 000 lei au obligaţia aplicării IVAO (art.541 alin.(2) din Codul fiscal).

De asemenea, obligaţia aplicării IVAO o au şi:

● agenţii economici care nu sînt înregistraţi ca plătitori de TVA (cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali), care la situaţia din 31 decembrie a anului precedent, nu au obţinut venit din activităţi operaţionale; şi  

● agenţii economici noi creaţi.

Totodată, agenţii economici care nu sunt înregistraţi în calitate de plătitori ai TVA (cu excepţia gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi întreprinzătorilor individuali), dar la care la situaţia din 31 decembrie a anului precedent, venitul din activitatea operaţională constituie de la 100 000 pînă la 600 000 lei, pot alege aplicarea IVAO (cu plata impozitului pe venit în mărime de 3% din venitul din activitatea operaţională) sau regimul de impozitare aplicat în modul general stabilit (cu plata impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul impozabil) din momentul în care sînt înregistraţi benevol în calitate de plătitori de TVA (art.541 alin.(3) din Codul fiscal).

Merită a fi menţionat că, în conformitate cu prevederile art. 112 alin.(2) din Codul fiscal, subiectul care desfăşoară activitate de întreprinzător are dreptul să se înregistreze în calitate de contribuabil al TVA dacă el, într-o oarecare perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări impozabile de mărfuri, servicii (cu excepţia celor de import) în sumă ce depăşeşte 100 000 lei, cu condiţia că achitarea pentru aceste livrări se efectuează de cumpărători sub formă de decontare prin virament la conturile bancare ale subiectului  acictivităţii de întreprinzător, deschise în instituţiile financiare ce au relaţii fiscale cu sistemul bugetar al Republicii Moldova.

Astfel, agentul economic, în cazul efectuării livrărilor în volum de peste 100 000 lei, poate opta pentru:

  aplicarea IVAO pînă la înregistrarea în calitate de plătitor al TVA);

  înregistrarea benevolă în calitate de plătitor al TVA. cu aplicarea impozitului pe venitul impozabil prevăzut în art.15 al Codului fiscal sau aplicarea impozitului din activitatea operaţională prevăzut în art.541 din Codul fiscal.

Dreptul de a alege dintre regimul fiscal pentru subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (cu plata impozitului pe venit în mărime de 3% din venitul din activitatea operaţională) şi regimul de impozitare general stabilit (cu plata impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul impozabil) îl vor avea doar acei subiecţi care s-au înregistrat benevol în calitate de plătitori de TVA. Alegerea regimului fiscal se efectuează prin indicarea lui în politica de contabilitate a agentului economic. Din momentul alegerii regimului concret de impozitare şi specificării în politica de contabilitate al acestui fapt, agentul economic nu va putea alege un alt regim de impozitare pe parcursul anului fiscal în curs.

La atingerea plafonului livrărilor impozabile de 600 000 lei, agentul economic este obligat, în conformitate cu prevederile art.l 12 alin.(l) din Codul fiscal, să se înregistreze în calitate de plătitor al TVA.

Respectiv, dacă pe parcursul perioadei pentru care se calculează IVAO (trimestru), agentul economic este înregistrat în calitate de subiect al impunerii cu TVA (benevol sau obligatoriu), atunci pînă în momentul înregistrării - prima zi a lunii următoare celei în care a avut loc depăşirea (art.l 12 alin.(l) şi (2) din Codul fiscal) - activitatea agentului economic în cauză se va impozita conform regimului fiscal ce ţine de aplicarea IVAO. După momentul nominalizat, activitatea agentului economic se va impozita conform regimului general stabilit în Codul fiscal.

Totodată, în situaţia în care unui agent economic i se anulează înregistrarea în calitate de plătitor al TVA, acesta va aplica IVAO din momentul menţionat în art.l 13 alin.(4) din Codul fiscal, adică din data anulării înregistrării ca contribuabil al TVA - data întocmirii actului de control în a cărui bază este emisă decizia şefului (şefului adjunct) al organului fiscal privind anularea înregistrării.

         Agenţii economici care efectuează integral livrări scutite de TVA, precum şi cei care efectuează concomitent livrări impozabile şi livrări scutite de TVA vor alege regimul de impozitare general stabilit (cu plata impozitului pe venit în mărime de 12% din venitul impozabil) sau regimul fiscal pentru subiecţi ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (cu plata impozitului pe venit în mărime de 3% din venitul din activitatea operaţională). Alegerea regimului fiscal se efectuează prin indicarea lui în politica de contabilitate a agentului econimic. Din momentul alegerii regimului concret de impozitare şi specificării în politica de contabilitate al acestui fapt, agentul economic nu va putea alege un alt regim de impozitare pe parcursul anului fiscal în curs.

Comentarii

 1. post scriptum spune:

  Draga fisc mai complicat se poate? Am impresia ca…. fara cuvinte…. acest articol se putea de scris clar in 5 propozitii

 2. aaa spune:

  Imi pare ca foarte multe lucruri de aici sint inventii a fiscului/MInfinului, multe de aici nu este scris in codul fiscal. Consider depasirea atributiilor. Plus la aceasta dragii inspectori fiscali, sa va punem pe voi sa platiti 2 tipuri de impozit pe venit pe parcursul unui an? sint anumite cheltueli anuale, cum sa determinam uzura in scopuri fiscale???? o gramada de probleme, dar de fapt sa introdus IVAO pentru a simplifica dar sa primit ca intotdeauna …. mai multe procese verbale de amenzi pentru contribuabili!!!!

 3. Petru spune:

  dupa scrisoarea aceasta a aparut mai multe intrebari decit au fost. mda

 4. Olesea spune:

  a fost destul de clar de la inceput sistema asta cu 3 % impozit..Multi contabili nu o inteleg fiind-ca in general nu cunosc contabilitate.

 5. Vica spune:

  Imi explica cineva ? daca pina a intra in vigoare modificarile din septembrie noi am ales sa achitam impozit conform cotei de 12 % acum suntem obligati doar dupa cota de 3 % . Ce facem cu cele 9 luni unde am caculat si achitat impozit din profit si nu din Venituri. Sau trebuie sa facem recalcul de la inceputul anului?

 6. Marian spune:

  De ce o scrisoare are valoare mai mare ca CODUL FISCAL? in codul fiscal scria clar ca putem alege la 31.12.2011…De ce se pune conditia cu TVA? incertitudine, confuzie, si incompetenta in domeniu

 7. MARCUS spune:

  foarte multe neclaritati… si foarte dur pentru intrepinderile nou-formate!

 8. VD spune:

  Просто нет слов – особенно про agenţii economici noi creaţi.

  Думаю заинтересованным лицам следует обратить внимание Парламентской комиссии! Иначе будем иметь и другие трактовки и перегибы от исполнительных органов!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...