37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind acordarea concediului de odihnă

Privind acordarea concediului de odihnă

Întrebare:Care este modalitatea de acordare a concediului de odihnă anual şi cum se stabileşte durata lui? Răspuns:Conform art. 112 din Codul Muncii al RM „dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toţi salariaţii". Tuturor salariaţilor li se acordă anual un concediu de odihnă plătit, cu o durată minimă de 28 de zile calendaristice, cu excepţia zilelor de sărbătoare nelucrătoare. Modul de acordare a concediului  de odihnă anual este regulat de art. 115 d...

Această informație este protejata

Pentru a vizualiza vă rugăm să vă autentificați

Inregistrare Autentificare

Comentarii

 1. aa spune:

  Concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariaţilor după expirarea a 6 luni de muncă la unitatea respectivă; eu cunosc din Legea noua a codului muncii ca se permite sa se ia concediu si pina la 6 luni lucrate

  1. Adrian spune:

   da puteti lua, dar angajatorul poate sa va refuze 🙂

 2. contabil spune:

  buna ziua, in cazul in care salariatul a lucrat 5 luni si apoi trece de la munca de baza la cea de cumul, si se angajeaza la munca de baza la alta firma. Trebuie mai intii de concediat persoana data si de calculat concediul pentru cele 5 luni lucrate si apoi de angajat prin cumul, sau se face doar transfer? si ce inscrieri se fac in acest caz in carnetul de munca?

 3. Zinaida spune:

  Spuneti-mi va rog, daca eu nu mi-am luat concediul de odihna pentru anul cind am iesit in concediul de maternitate si nici nu am mai inteles daca mi s-a achitat macar pentru concediu, se poate de luat acest concediu cind m-am intors la serviciu din concediul pentru ingrijirea copilului pina la 3 ani si cit este valabil de luat acest concediu, adica peste citi ani maxim, daca este o limita.

 4. A spune:

  Concediu anual de odihna complet, de 28 zile poate Sa se ia in primul an de munca numai dupa 11 Luni lucrate? Merci

  1. Larisa spune:

   Concediul de odihnă pentru primul an de muncă poate fi acordat dupa 6 luni lucrate, la discretia administratiei, desigur.

 5. Cris spune:

  Buna ziua.Pentru 9 luni de munca la aceiasi unitate cu salariul oficial 3250 lei, la concediere primesc concediale in ce suma? Merci

  1. ol spune:

   daca vorbim doar de concedii in jur de 2430 lei

   1. Angela spune:

    Buna . Va rog o lamurire. Lucrez  a 8 luna la srl X, dupa 6 luni lucrate meam luat concediu de 14 zile. In luna decembrie ma eleberez de la srl X,si o sa am 9 luni lucrate. Intrebarea este. Cate zile de concediu mia ramas sa le eu. Sau sa mile achite ? Mersi..

  2. Mariana spune:

   nici nu se discuta ca ve-ti fi platita

 6. Marina spune:

  Spuneti-mi va rog in cazul cind am lucrat la o companie 6ani si am fost in concediu in fiice an doar 14 zile si doresc ca la aceasta companie sa ma angajez prin cumul si ma angajez la alta companie de baza.cum se procedeaza in asa caz ? nu se calculeaza concediul nefolosit? si ce se scrie in carnetul de munca? va multumesc mult!

 7. Cris spune:

  buna ziua,în cazul in care salariatul se transferă de la o instituție de învățămînt la alta cîte zile de concediu de odihnă se acordă? concediu e pe 62 de zile sau 46

 8. mariana spune:

  asi vrea sa stiu, ca profesor la scoala prin contract , de cite zile de concediu pot beneficia, conteaza daca contractul este pe o perioada determinata sau nu? cum se calculeaza acest numar de zile?

 9. Ion spune:

  Buna ziua!! Am lucrat 5 luni intr-o firma in fuctia de Tehnolog, ,dupa care seful ne-a trimis fortat in concediu NEPLATIT pe toti lucratorii pe 3 saptamini pentru ca el a plecat la mare,dupa intoarcerea lui am fost rugat sa ma eliberez din functie din propria initiativa,care n-am facuto. Spuneti-mi va rog , este obligat angajatorul sa-mi achite concediul ???

 10. Botnarenco Lucia spune:

  vreau sa intreb am lucrat de multi ani dadaca si in anul respectiv dupa ce miam luat concediu am lucrate 6 luni si pe urma mau transferat la educatoare si in functie de educatoare am lucrate 6 luni imi spuneti va rog am dreptu la concediu si pe dadaca si pe educatoare sau numai pe o functie?ultumim

  1. Mariana spune:

   Daca activa-ti in companie mai mult de 6luni aveti dreptul la concediu platit, si angajatorul nu poate sa refuze, caci daca vine controlul de la inspectia Mncii atunci el va plati amenda pu nerespectare…angajatorul poate sa amine concediul cu acorul Dvstra

 11. Alexandru spune:

  Buna ziua, vreau sa va intreb ceva! Eu mi-am luat concediu de 14 zile iar cele ramase vreau sa le divizez mai marunt, adica unul de 7 zile altul de 4 zile si altul de 3 zile. Pot sa cer concediu daca am nevie anume asa ? Multumesc

 12. Anisoara spune:

  Buna ziua!
  Am si eu o intrebare! Pe data de 01.08.2015 am implinit un an de cind activez la institutia „X”, pe data de 20.06.2015 mi-a, luat concediu pe durata de 14 zile. Apoi octombrie 2015 celelalte 14 zile. Acuma, vreau in ianuarie 2016 vreau iara sa-mi ieu concediu pe 14 zile, si-mi spun acestia de la Resurse Umane, ca nu pot sa-mi dee concediu, ca n-au trecut cele 6 luni. Eu argumetez altfel lor: pina la un an am luat 14 zile, dupa un an lucrat am luat iara 14 zile, inseamna ca am dreptul sa-mi ieu celelate 14 zile in aceste urmatoarele 6 luni de la 01.08.2015. Ajutati-ma va rog, ca nu gasesc nimic pe net.

  1. Super contabil spune:

   Super contabil de gard!!!! Aveti dreptul sa iesit 12 zile de concediu. Asta ar ultimele 5 luni ale anului 2015 * media 2,33 = 12 (rotungire). Acelea 6 luni se refa la stagiu inceputului de cariera.

 13. olivia.surdu spune:

  Salut,activez intr-o firma cu capital strain in calitate de sef de producere,am asa o intrebare: in luna august am fost obligati toti salariatii sa stam in concediu de 14 zile ,din motiv ca sa facut reparatie,am mai acumulat pina la moment 7 zile de concediu ,pot sal folosesc acuma sau doar cind se vor acumula earasi 14?Mersi

  1. Super contabil spune:

   Helou! In sistemul privat nui probleme cite zile puteti lua, chiar cele 7 zile.

 14. oleg spune:

  Lucrez la intreprindere de stat 14 ani.In luna decembrie programam concediul pe anul viitor.Care cum dorea.Eu il programam in iulie pentru a ma odihni.Altii-octombrie-la strans roada -martie la pus in pamant s.a.m.d.De anul trecut directorul schimba data in cerere si singur a organizat echipe si a stabilit luna .Am nimerit in settembrie.Eu nu sunt multumit,precum si altii. Este corect asa ceva? Nu sunt incalcate drepturile noastre?Puteti sa-mi raspundeti anume la cazul dat?

  1. Super contabil spune:

   Este incalcare. Programarea concedului se face dupa Codul muncii in felul urmator:
   Art 116 Programarea concediilor de odihnă anuale
   (1) Programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor se face de angajator, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, cu cel puţin 2 săptămîni înainte de sfîrşitul fiecărui an calendaristic.
   (2) La programarea concediilor de odihnă anuale se ţine cont atît de dorinţa salariaţilor, cît şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.

 15. Loghin Elena spune:

  Buna ziua.Pentru 10 luni de munca la aceiasi unitate cu salariul oficial 3690lei, primesc concediale in ce suma? Merci

 16. Mariana spune:

  Buna!Am stat in concediu de maternitate 3ani,am iesit la serviciu la 1octombrie 2015.am nevoie de concediu anual de odihna in februarie care mi se acorda in avans pe 2016 as vrea sa stiu cum mi se va calcula concedialile, daca puteti sa ma ajutati ?multumesc anticipat!

 17. Marina spune:

  Buna ziua. Am lucrat pe contract de prestari servicii din data de 03.03.2014. Pe 02.06.2014 am fost numita in functie publica de executie. Concediul de odihna pentru anul 2014 l-am folosit integral (35 zile) iar pentru 2015 in doua parti: in iulie 2015 si septembrie 2015 (in total 35 zile calendaristice). In februarie 2016 mi se acorda concediu medical de maternitate. As vrea sa-mi iau concediu anual innainte de ce medical. Spuneti-mi va rog, am dreptul la concediu pentru anul 2016 si daca da cite zile calendaristice? Multumesc anticipat.

  1. Super contabil spune:

   Daca plecati in concediu de maternitate, deja nu mai aveti dreptul la concediu anual Deoarece nici nu aveti zile ramase, anul de abia incepe. Deci plecati pe 3 ani de zile concediu.

 18. nadea spune:

  buna ziua,eu am iesit din concediu anul la data de 23.07.15 si pe data de 15.02.16 trebuie sa ies in concediu de maternitate. la cite zile de concediu de odihna as avea dreptul daca am cele 6 luni lucrate?multmesc

  1. Super contabil spune:

   Situatia nui clara aici. Pentru fiecare luna lucrata aveti dreptul la un coeficient de 2,33 x nr. lunilor depline lucrate. Apoi scadeti ce ati iesit la data de 23.07.2015. Eu nu inteleg la ce va trebuie acest concediu acum?!!!! O sa pierdeti compesatia de 30% pentru luna al Concediului de ingrijire pina la 3 ani, in acest timp cit veti fi in concediul anual. Dar totusi intrebati la cadre cite zile mai aveti concediu, eu duc evidenta aceasta.

 19. Ina spune:

  Din 2007 pînă-n 27 noiembrie 2011 am lucrat ca profesor în cadrul unui liceu, iar pe 28 noiembrie 2011 am intrat in concediu de sarcină și lauzie pînă pe 2 aprilie 2012, iar de pe 2 aprilie pînă în pezent sînt în concediu de creștere a copilului.
  Concediu de odihnă pentru anul școlar 2010-2011 l-am avut în perioada iunie-23 august 2011.
  De cîte zile de concediu de odihnă(plătite) am dreptul pentru anul 2011-2012?????????????????????

  Mulțumesc foarte mult!

  1. Super contabil spune:

   Dragi salariati, ai RM. Dvs faceti apel de niste intrebari care sunt simple de aflat, dar cimplicat de depistat pu altii. Cu intrebarea: Cite zile de concediu si cum se calculeaza concediul, adresativa la la Cadre si Contabil! Asta informatie e obligatorie sa va dea.

  2. Ina spune:

   Tocmai aceasta e problema.Că după calculele lor am benificiat de 1280 de lei îndemnizație pentru concediu de odihnă (la un salariu de 4000 de lei), iar numărul zilelor concediului de odihnă pentru profesori sunt de circa 66. A trebuit să-i anunț eu, după 4 ani, că ar mai avea ceva să-mi plătească și că beneficiez și de zile de concediu de odihnă. Actuala contabila este nouă în domeniu, a fost contabilă la fostele colhozuri,iar apoi la niște S.R.L.-uri agricole, a fost angajată de cînd școlile au ieșit de sub jurisdicția primăriilor și practic am rămas fără contabil.
   Ideea e următoarea:pentru perioada în care am fost pe foaie de boală pentru sarcină și lauzie ar trebui să benificiez și de zile de concediu? Dacă la o lună lucrată se dau un nr X de zile de concediu, pentru această perioadă (în care am fost pe foaie de boală)se dau zile de concediu? Doar atunci cînd lucrăm și din anumite motive avem foaie de boală nu înseamnă că numărul zilelor de concediu de odihnă ar trebui să scadă.
   Sper că ați înțeles ce vreau să întreb. Mulțumesc pentru timpul acordat și pentru răspunsurile dvs.

 20. Voloh Lucian spune:

  Bună ziua,

  Am fost angajat la o companie din 1 martie 2015 până la 10 februarie 2016.
  În 2015 am luat concediu 5 zile calendaristice. În 2016 am luat alte 5 zile de concediu de odihnă. Nu am scris cerere de concediu pentru niciuna din perioadele menționate. De pe data de 1 februarie la înțelegere cu angajatorul nu m-am mai prezentat la serviciu pentru a-mi găsi de lucru în altă parte, dar nici nu am scris vreo cerere de concediu.

  Întrebare – câte zile de concediu rămân a fi achitatede pe 2015 și 2016?

  Vă mulțumesc.

  1. Super contabil spune:

   12 zile ramase din 23

  2. Super contabil spune:

   Exact 15 din 25.!!!!!!

 21. Vera Popa spune:

  Buna, pe 10 martie fac 6 luni de cind activez la o firma oficial.Cind am atins intrebarea de concediu,mi s-a spus ca nu il vor plati.Ce ma fac si unde pot apela ca sa il primesc ? si daca primesc 1400 lei oficial care va fi cocendialele mele care ar trebui sa le primesc? multumesc anticipat

  1. Super contabil spune:

   Intrebarea nui pusa corect. Ar trebuie altfel.
   1. Ce sa fac sa ies in concediu?
   2. Si cit o sa primesc.
   Trebuie sa va cunoasteti drepturile fundamental.
   Trebuie sa depuneti o cerere de concediu cu 14 zile inainte deiesire, daca nu accepta atunci cu aceasta cerere va adresati la Inspectia Muncii. Veti primi pu 14 zile echilvalent a 6 luni lucrate in ju de 700 lei.

 22. Fonari Ana spune:

  Sunt angajata unui Liceu, colega de serviciu a fost luna trecuta in concediu eu impreuna cu alta colega am inlocuito la urna nu mi sea platit din motiv ca sintem obligate sa lucram una pentru alta spunetimi va rog este asa lege

  1. Super contabil spune:

   Salariaţilor care, în afară de munca lor de bază, stipulată în contractul individual de muncă, îndeplinesc, la aceeaşi unitate, o muncă suplimentară într-o altă profesie (funcţie) sau obligaţiile de muncă ale unui salariat temporar absent, fără a fi scutiţi de munca lor de bază, (în limitele duratei normale a timpului de muncă stabilite de prezentul cod) li se plăteşte un spor pentru cumularea de profesii (funcţii) sau pentru îndeplinirea obligaţiilor de muncă ale salariatului temporar absent.
   Cuantumul sporurilor pentru cumularea de profesii (funcţii) se stabileşte de părţile contractului individual de muncă, dar nu poate fi mai mic decît 50 la sută din salariul tarifar (salariul funcţiei) al profesiei (funcţiei) cumulate. Plata sporului pentru cumularea de profesii (funcţii) se efectuează fără restricţii, în limitele mijloacelor destinate retribuirii muncii.
   Art.(156) Codul Muncii al Republicii Moldova/Monitor Oficial nr. 159-162 din 29.07.2003

 23. vera spune:

  dar daca doresc sa scriu cerere de demisie si nu am fost in concediu, cind ma eliberez trebuie sa mi se calculeze indemnizatia?

  1. Super contabil spune:

   Va dau un sfat! Inainte de eliberare cautati un lucru care sal inlocuiti pe acesta, pe timpul acesta nui usor de angajat la ceva bun. Si doua, concediu nefolosit se plateste obligatoriu la eliberare.

 24. Cristina spune:

  Buna ziua, se stie ca pt a afla salariu mediu pt o zi lucratoare – suma salariului pe 3 luni premergatoare lunei in care se acorda concediul se imparte la un nr de zile efectiv lucrate, intrebare: in acest nr. de zile lucrate efectiv vor intra zilele lucratoare pt perioada aflarii angajatului in concediu anual? ex: angajatul pleaca in concediu in februarie, intra in calcul lunile noiembrie 2015 , decembrie 2015, ianuarie2016, in noiembrie 2015 din 21 zile lucratoare angajatul a lucrat efectiv 6 zile, restul zilelor s-a aflat in concediu anual, in acest caz suma celor 3 salarii ( ex. 10000 lei) se imparte la 46 de zile (6 zile din noiembrie, 22 decembrie si 18 ianuarie) sau la 61 zile? va multumesc

 25. Tatiana spune:

  Buna ziua !
  Daca am activat incadrul unei intreprinderi din data de 15.08.2014 pina pe 31.12.2014 , cum sa calculez de fapt cite zile mi se cuvin pentru aceasta perioada lucrata ?
  Cum se impart cele 28 zile obligatorii achitate anual de concediu pentru a afla cite mi se cuvin pentru perioada lucrata ?

  1. Super contabil spune:

   Calcul pu concediu revenit la fiecare 30 zile se face in felul urmator 28/12=2.33 zile. La rotungire de exemplu pu 60 zile revine 4,66 sau rotungit 5 zile concediu.

 26. Curchi Nicolae spune:

  Buna . Concediul anual coincide cu foaia de boala ,,, ce se intimpla dupa ce ies din concediu ? zilele de cind am stat pe buletin se prelungesc la concediu ?

  1. Super contabil spune:

   De obicei se amina concediul anual, dupa buletin. Daca doriti puteti reveni indata la lucru.

 27. Maria spune:

  Buna ziu!am o intrebare de genul:sunt angajata la o companie din decembrie 2014,in decembrie 2015 am iesit in concediu de odihna pe 28 zile,acuma in luna mai 2016 trebuie sa ies in concediu de maternitate cite zile de concediu de odihna mi se revin inca …?merci

  1. Super contabil spune:

   Mai jos este r/s cum se calculeaza.

  2. Natalia spune:

   12 zile va revine

 28. Ecaterina spune:

  Buna ziua. Sunt angajata la o institutie de stat din iulie 2015. In februarie am stat in concediu medical timp de 6 zile. Mi se cuvine sa fie achitat acest concediu medical? Daca da care va fi baza de calcul a acestor zile?
  Multumesc anticipat.

  1. Super contabil spune:

   Se cuvine. Baza de calcul este toate veniturile din care sau retinut taxe sociale de stat.

 29. Crudu Claudia spune:

  Buna ziua,lucrez la un SRL si in ultimii 2 ani nu am consumat concediul,la ziua de azi am 38zile sa-mi iau concediu.angajatorul imi zice ca imi poate plati concediul dor daca ma concediezi din companie altfel nu poate fi platit.Cum sa Procedez?la sfirsitul de aprilie 2016 plec in concediu de maternitate si vrau sa stiu cum sa procedez?
  Multumesc

  1. Super contabil spune:

   Concediul se ofera la intelegerea partilor, patronul nu are voie sa nu va dea concediu. Fiecare angajat are dreptul la 28 zile pe an. Patronul va fi sanctionat , daca la 2 ani nu va acordat concediu. El nu se pierde, ramine istoric deja cum decideti.

 30. natalia spune:

  buna ziua vin si eu cu asa o intrebare referitor la achitarea concediului anual (35 zile)intrebarea ar fi cum se calculeaza?de exemplu pentru tot concediu am primit o suma mai mica decit primeam pentru o singura luna (am primit curat 5685 cind pentru lunile curente 5975.6045.5550.5580.7550.5400 ) mie imi pare ca ceva nui corect .lamuritima va rog frumos .multumesc

  1. Super contabil spune:

   Totul e normal. Concediul devine pe media de zile mai mic decit salariu lunar integral. Efectul el acopera si simbata si duminica, de aceasta.

  2. natalia spune:

   cer scuze da nu prea am inteles raspunsul.tin sa mentionez ca el e sofer de troleibuz si lucreaza si weekendurile ,sarbatorile iar salariu se calculeaza in functie de ore .oare nui corect ca salariul pe trei luni se aduna si se imparte la numarul de ore lucrate in 3 luni se face media pe ora si se imulteste cu numarul de ore stabilit pentru intreg concediu de 35 zile.la mine se primeste diferenta oricum.calculind chiar si dupa media platii pentru o zi si imultind la 35 de zile oricum e alta.poate eu gresesc insa as dori sa stiu cum e corect.multumesc frumos

  3. natalia spune:

   exact am calculat dupa primul exemplu .din cite stiu pentru calcularea indemnizatiei de concediu se ia in calcul suma neinpozitata si mie imi da neimpozitat suma 8614 cind la el e calculat 7011.sincer in cazul dat nu mai stiu ce sa fac sotului ia spus spus nustiu ce ca nici nu o inteles el nu sta tare bine cu calculul.iar mie miau spus ca au calculat dupa codul muncii si miau pus receptorul.e corect cum calculez ?

 31. Marcelina spune:

  Buna ziua,spuneti-mi va rog, in caz de instituire a institutii noi, in legatura cu reformele de trecere la autonomie, ramine perioada de munca pentru acordarea concediului / conform formularul MR-2/ sau se calculeaza de la data de instituire a institutiei noi create.

 32. Natalia spune:

  Buna ziua. am o intrebare- sunt angajata intr-o instituitie de stat de 5 ani, la moment sunt insarcinata si stau mai mult in concediu de boala, spuneti-mi va rog cum se calculeaza plata pentru foile de boala, cite % din salariu? Va multumesc.

  1. Mariana spune:

   a) 60% din baza de calcul în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani;
   b) 70% din baza de calcul în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
   c) 90% din baza de calcul în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

 33. Dina spune:

  Pe cit e de legitim sa tie se acorde un concediu anual mai mic de 20 zile lucratoare ? Avind un asemenea contract la mina cu semnaturi frumoase si cifra indicata mai mica de 20, poti face niste valuri ca sa obtii putina rascumparare ?

 34. Elena spune:

  Activez din 2015 in institutie prescolara si nu am avut concendiu cu toate ca deja aveam termenul cs sa il obtin pe cel meritat iar cind am avut nevoe de concediu mi s-a spus sa mi-l iau din cont propriu,acum sunt insarcinata si nu reusesc pina la concediul de maternitate sa imi iau 2 concedii,este vri-o solutie la problema mea?cum ar fi msi bine sa procedez?

 35. Cebotari Tatiana spune:

  Buna ziua,dacă tata se află in concediu pentru ingrijire a copilului, concediul ordinar i se achită pentru perioada lucrată? dacă nu i sa achitat ce măsuri trebuie întreprinse?

 36. Larisa spune:

  Buna ziua! Conform Codului muncii Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare pentru ca salariaţii să folosească concediile de odihnă în fiecare an calendaristic. În cazul în care salariatul solicită concediul anual doar o parte, este în drept angajatorul să trimită forţat salariatul în concediu. Mulţumesc anticipat.

  1. Mariana spune:

   Da, este in drept angajatorul sa trimita fortat in concediu ne folosit la timp

  2. Sandu spune:

   Mariana! Puteti va rog sa spuneti unde gasesc in Lege ca: angajatorul este în drept să trimită forţat salariatul în concediu?
   Am tot rasfoit pe Google si nu gasesc nicaieri. Multumesc, Sandu.

 37. Vasile c spune:

  Salut …am asa o problema ….am activat timp de trei ani intr- o innstututie insa acum cinci luni mam transferat si am avansat in functie..insa angajatorul a ramas acelasi …am dreptul la concediu …pentru ca mie cadrele imi spun ca numai dupa o perioada de 6 luni am dreptul

 38. Iurie spune:

  Salut ! Spuneti-mi va rog, sotia a nascut de curind si eu doresc sa imi iau un concediu sa pot sa ajut pe acasa, dar nu am jumatate de an lucrat. Ce oportunitati am? Multumesc.

 39. Alina spune:

  Buna ziua, spuneti-mi va rog, am activat intr-o institutie 5 ani si 5 luni, in tot acest rastimp am mers in concediu doar o singura data (o luna) acum la eliberare mi-au zis ca mi se vor achita doar concediile din ultimii 2 ani. E corect? Multumesc!

 40. elvira spune:

  Spuneți-mi, vă rog, la cîte zile de concediu anual am dreptul, dacă în anul de studii 2015-2016 am lucrat luna septembrie, martie, aprilie, mai și iunie;
  celelalte luni (octombrie-februarie) am fost în concediu de maternitate. Am 10 ani vechime în muncă. Am dreptul la 62 de zile de concediu + 3 zile lipsa foilor de boală sau nu? Vă rog, dați-mi un răspuns!

 41. Alina spune:

  Spuneti ca rog foaia de boală (îngrijirea copilului pînă la 3 ani) se achita indiferent de cit timp ai lucrat?se achita ca zi lucrătoare sau mai putin?

 42. Petru spune:

  In timpul aflarii in concediu de odihna anual, ziua de 1 iunie a fost declarata zi de odihna, iar ziua de 25 iunie zi lucratoare. Am revenit la serviciu in data de 20 iunie si vreau sa stiu daca eu trebuie sa lucrez in data de 25 iunie, ziua transferata din 01 iunie cind ma aflam in concediu.
  multumim anticipat.

 43. Alina spune:

  Buna ziua, spuneti-mi va rog, in cazul in care am activat intr-o institutie 5 ani si 5 luni si in aceasta perioada am fost in concediu 30 zile. Daca am demisionat ei sunt obligati sa-mi achite toate concediile? Va multumesc!

 44. vova mardari spune:

  Buna, sunt angajat de 5 luni oficial, vreu sa ma concediez am scris cerere de eliberare , mai am de lucrat inca 2 saptamini, se primeste fara 10 zile -6 luni, . Pot benificia de compensarea pentru concediu de odihna nefolosit conform art, 119 ?

 45. anna spune:

  Buna seara.Am asa o intrebare.La sfirsitul lunii mai am iesit din concediu de maternitate cind mi se cuvine sa-mi iau concediu anual?Angajatorul mi-a spus ca pot sa-mi iau doar concediu din cont propriu.

 46. Agatii Stela spune:

  Buna! Are dreptul persoana care a beneficiat de concediu in perioada decembrie 2015- ianuarie 2016 sa beneficieze de concediu in luna mai 2016 -concediu in avans in ce punct din codul muncii se poate de citiit si daca este corect asa ceva?

 47. cebotari victoria spune:

  buna ziua .Spuneti-mi va rogcsun angajata la institutie de 4 ani si anul acesta in septembrie ma transfer la alta institutie ce nu se acorda tot concediul din instituytia care lucrez acum.Multumesc

 48. LiliaB spune:

  Spuneți-mi vă rog, angajatul înainte de concediere are dreptul să-și ee concediul de odihnă pe anii care nu a beneficiat de concediu (ex: pe 2006, 2007), și dacă da care este baza de calcul a concediului pentru că atunci primea mai puțin.?

 49. Ina spune:

  Buna ziua am concediu 28 de zile calendaristice dintre care 3 zile am iesit pe buletin .spunetimi varog se prelungeste aceste 3 zile de concediu dupa buletin ? cind si cum?

 50. Lungu Anatolie spune:

  Dati un exemplu -un model de ordin de concediu a directorului

 51. Oxana spune:

  buna ziua, spuneti va rog, vreau sa eau concediul odihna din 01.08.2016 pe 10 zile, am depus cererea pe data de 25.07.2016, dar sefii refuza sa-mi acorda concediul din motiv ca nu sunt lucratori, am incercat sa scriu o cerere din cont propriu, dar tot miau refuzat, eu trebu sa fac lucru si altor lucratori, cum sa procedez in asa caz.
  Mersi mult

  1. Ciobu vlad spune:

   buna ziua, spuneti va rog, vreau sa eau concediul odihna din 19.08.2016 pe 14 zile, am depus cererea pe data de 11.08.2016, dar sefii refuza sa-mi acorda concediul din motiv ca nu sunt lucratori, cum sa procedez in asa caz. Mersi mult ; jumate de an am de munca eu am dreptul fortat sa-mi eau concediu sau nu? multumesc mult.

 52. Condratiuc Inga spune:

  Buna ziua,vin cu o asa intrebare, in octombrie am 1 an de cand lucrez oficial intr-o companie,recent mi-am luat concediu pe o perioada de 7 zile( 25.07.16-31.07.2016) am revenit la serviciu dar din motive personale mai am nevoie de o saptamana concediu ,ziceam pe la sfarsitul lunii curente (22.08.2016-29.08.2016).La cererea mea managerul mi-a refuzat.Imi spune-ti va rog daca ,totusi ,am dreptul sa beneficiez de inca o saptamana concediu sau nu???

 53. svetlana spune:

  buna ziua spuneti va rogdaca eu am fost in concediu pentru an 2015 in ianuarie 2016 si de la 1 august vrau sami iau pentru an 2016 concediu eu am dreptul

 54. olga spune:

  salut,care este formula de calcul a concediului anual a unui profesor.Mersi mult

 55. Angi spune:

  Buna ziua! Daca la necesitatile angajatorului esti chemat din concediul ordinar, cum se achita orele/ ziua lucrata?

 56. Liusea Tiganescu spune:

  Buna ziua.
  In cazul in care vreau sa-mi iau concediu dar sa il lucrez,,e posibil sau nu?

  1. Petru spune:

   NU este posibil asa ceva. Nu se permite conform codului muncii compensarea concediului de odihna cu bani.

 57. Veronica spune:

  Buna! Asa o situatie, in luna iulie august am beneficiat de concediu anual pt anul 2016. La moment sint insarcinata si vreau sa-mi iau concediukl anual pt anul 2017 incepind cu 2 ianuarie 2017, inainte de concediul de maternitate, ceea ce este permis si de art 115 si art 125 codul muncii. Poate fi vreo problema pt contabilitate?
  Multumesc anticipat

 58. Ceban Anna spune:

  Buna ziua ! Am si eu o intrebare. La moment ma aflu in concediul de ingrijire a copilului pina la virsta de 3 ani si doresc sa prelungesc pina la 6 ani. Cu cit timp inainte trebuie sa depun cererea si daca pot sa o trimit trimit pe e-mail ,avind in vedere ca nu ma aflu in tara, sau doar personal. Va rog mult cine cunoaste legislatia ce prevede anume modul de depunere a cererilor de acest gen.Multumesc anticipat!

 59. Sandu spune:

  Buna ziua, la noi la firma e urmatoare situatie: directorul a dat dispozitie ca minim de zile ce poti sa le iei concediu este 7 zile calendaristice, iar maxim 14 zile calendaristice. Totodata poti sa-ti iei 1-2 zile doar daca este vre-o urgenta motivata. Spuneti-mi va rog daca este legala o asa abordare si daca poate fi atacata in judecata. Pe linga asta ne obliga sa luam concediu zilele de simbata si duminica, iar eu consider ca aceste zile (simbata/duminica) sint si asa zile libere si nu poate nimeni sa ma oblige sa le iau ca si concediu. E dreptul meu sa refuz sa iau simbata si duminica zile de concediu? Multumesc anticipat.

 60. ella spune:

  buna ziua as dori sa aflu cite zile de concediu mi se acorda anual activez intr–o intitutie de stat

 61. Olga Gavriliuc spune:

  Buna ziua! Conform legii e posibil ca angajatul sa lucreze in timpul concediului de odihna si sa primeasca atit salariu cit si concediare daca scrie cerere ca are nevoie sa lucreze in timpul concediului din cauza starii materiale grele sau din motivul ca angajatorul il solicita din concediu din cauza ca nu sunt lucratori suficienti?

 62. Aurelia spune:

  Buna ziua, în timpul concediului anual de odihna s-a imbolnavit copilul si am stat pe buletin 6 zile, respectiv s-a prelungit concediul cu aceste zile. În final angajatorul nu mi-a achitat buletinul. Este corect asa? Copilul are 5 ani.

 63. Gorincioi Cristina spune:

  Buna ziua! Imi iau concediu din 2 ianuarie 2018 pentru o saptamina, care cuprinde 1 si 2 zi de Craciun. Mi s-a spus ca duminica la fel se socoate ca zi calendaristica, indiferent ca e Craciunul si ca tre sa ies la servici miercuri pe 10 ianuarie. Adica doar 8 ianuarie nu va socotita de fapt deoarece nimerește in timpul saptamanii. Intrebarea mea e cand sa ies la servici: miercuri sau joi de fapt? Mersi!!!

 64. Romanciuc alina spune:

  Salutare!Daca pe 18. 01. 18.am implinit 2 ani de kind lukrez am avut concediu de odihna de 2 ori,anul acesta in iunie mi se va oferi concediu de maternitate,atunci anul acesta mi se cuvine sa mi se ofere koncediu de odihna sau nu???? Caci de la oficiuvmi sa spus ca nu mi se cuvine,e corect asa????

 65. Romanciuc alina spune:

  Dauneaza concediu medical,la cel de maternitate sau nu???

 66. Natalia Burungiu spune:

  Buna ziua! Ma numesc Natalia si activez in calitate de profesor. Anul acesta, la data de 1 iunie urmeaza sa mi se deschida buletin pentru perioada pre si postnatala. Insa din aceasta zi profesorilor li se ofera concediu de odihna, astfel ca buletinul ar coincide cu perioada concediului. In cazul de fata cum se va proceda, se va oferi mai intai buletin si pe urma concediu de odihna? (daca e posibil) Multumesc.

 67. Viorel spune:

  Bună ziua, activez în calitate de profesor de 18 ani, fără nici un an întrerupere. În instituția actuală activez 5 ani. Doresc să merg în concediu neplătit pe un an de zile (am citit art. 153), dar directorul spune că nu va semna cererea, ori lucrezi ori pleci cu totul. Cum pot acționa legal?

 68. Valeria spune:

  Buna ziua. Daca in cadrul intreprinderii unei persoane nu i-a fost acordat concediu in decurs a 3 ani de zile la eliberare se plateste compensatia pt toti 3 ani sau doar pentru ultimul an? Am auzit ca se pierd acele concedii care nu au fost folosite sau nu e adevarat?

 69. Doina spune:

  Am fost in concediu neplătit de la 26.12.2016-01.03.2017,apoi de la 02.05.2017-23.05.2017,după care de la 06.09.2017-19.09.2017,concediu cu plata,apoi 20.09.2017-30.09.2017,concediu neplătit.Intrebarea mea este:am dreptul la concediu platit pentru 2018?Dacă da,atunci cite zile?

 70. Iulia spune:

  Buna seara! Pe 1 iunie am facut doi ani de cind lucrez. Am scris cerere pentru concediul anual PE data de 16 iulie, pe 17 am data cerere de eliberare. Ce sa fac revin din concediu si mai lucrez doua saptamini dupa lege, sau aceste zile vor vi calculate din concediu

 71. tatiana spune:

  Buna ziua! Am activat la o institutie de stat 17 ani , am fost elibirata fortat de la serviciu atacînd în judecată am foft restabilită in funcție la 10 luni iar am fost elibirata din nou am atacat in judecata sunt restabilita în funcție acest tămbălău a durat 3 ani . Spuneți vă rog am dreptul la concediu sau nu?

   

   

 72. Alexandru spune:

  Buna ziua! Lucrucrez intr-o companie ca sofer de 6 luni si vreau sa aflu daca la concediere sunt obligat sa mai ramin si sa lucrez inca 2 saptamini? pe linga asta ma intereseaza daca aceste 14 zile de conccediu care se dau la jumate de an, la concediere firma hotaraste daca imi vor achita sau ii obligator din partea companiei sa mi le achite,daca da aducetima va rog la cunostinta cu articolele date ? 

 73. Tatiana spune:

  Buna ziua! spuneti-mi  va rog daca eu es in concediu de maternitate in luna februarie a anului 2019, pot sa-mi iau  concediul anual de odihna in ianuarie? si pot sa-l iau pe tot? multumesc anticipat.

 74. Mih spune:

  Buna ziua . Au dreptul angajatorii sa inparta i 2 parti concediu  anual platit? 

   

  1. Rabovila Irina spune:

   Bună ziua!
   Conform Codului muncii:
   Art. 118
   (3) În cazuri excepţionale, dacă acordarea integrală a concediului de odihnă anual salariatului în anul de muncă curent poate să se răsfrîngă negativ asupra bunei funcţionări a unităţii, o parte din concediu, cu consimţămîntul scris al salariatului şi cu acordul scris al reprezentanţilor salariaţilor, poate fi amînată pentru anul de muncă următor. În asemenea cazuri, în anul de muncă curent, salariatului i se vor acorda cel puțin 14 zile calendaristice din contul concediului de odihnă anual, partea rămasă fiindu-i acordată pînă la sfîrșitul anului următor.


    

 75. RADU spune:

  Buna ziua, lucrez de o luna jumate la firma X, mam concediat si vreau sa va intreb daca sunt obligat sa ramin sa mai lucrez aceste 2 saptamini?

 76. Iurie spune:

  Buna ziua 

  Am lucrat peste un an într-o firmă si nu mi-am luat concediu deloc. 

  Acum vreau sa ma concediez…

  Spuneti-mi va rog concediul de odihnă mi se va plăti??

  Va multumesc 

   

   

  1. test test spune:

   da trebuie sa fie achitat

 77. Alex spune:

  Bună ziua,

  Am 6 zile din concediul anual dar compania mi-a permis să-mi iau 10 zile, în cazul în care după revenirea din concediu vreau să mă concediez care va fi soluția? Voi fi nevoit să lucrez pana restitui zilele utilizate sau cum?

 78. Victoria spune:

  Buna ziua, in luna mai am programat concediu 3 zile ( miercuri, joi si vineri) intrebarea mea este, poate angajatorul sa ma oblige sa includ si zielele de sambata si duminica sau nu are acest drept?

 79. Oleg spune:

  Buna! spunetimi va rog cum e corect daca:am vrut sa beneficiez de un concediu ordinar pentru o zi(ex.de la 22.02.19 pin la 23.02.19)(adica pe 23 deja voi fi la munca)…cadrele mi-au zis ca nu am indeplinit corect cererea. Plus la asta mi-au spus ca corect pentru o zi se scrie de la 22.02.19 pina la 22.02.19…rog sa ma informati cum e corect!

 80. Lolita spune:

  Cu  câte  zile  înaintea  concediului  se  achită  concediul  şi  care  articol  stipulează  acest  lucru?

  1. Rabovila Irina spune:

   Codul Muncii!
   Articolul 117. Indemnizaţia de concediu
   ….
   (3) Indemnizaţia de concediu se plăteşte de către angajator cu cel puţin 3 zile calendaristice înainte de plecarea salariatului în concediu.

 81. Nicolae spune:

  Buna ziua, spuneți-mi, vă rog, daca e legală practica de a fracționa / diviza concediul anual al cadrelor didactice  în mai multe perioade : Anul Nou -12 zile, Paștele – 2 zile, iar restul zilelor – în lunile iulie-august …

 82. Cristina spune:

  Buna ! Am o mica intrebare…

  Lucrez de un an la o companie, nu am folosit nici o zi de concediu… Acum in caz ca demisionez am dreptul sa beneficiez de o recompensare? Au dreptul sa nu-mi achite nimic? Va multumesc!

 83. viorica spune:

  Buna ziua, spuneti-mi va rog in cazul acordarii concediului anual se achita doar indemnizatia de concediu sau salariul intreg + indemnizati de concediu ?

 84. Grib Alina spune:

  buna ziua as vrea sa aflu cum se calculeaza concediu anual  pentru un sef de biblioteca la biblioteca publica si cite zile se permite concediu ?

 85. Anonim spune:

  buna ziua concediu de odihna anual in acelea 28 de zile intra si zilele de simbata si duminica?

   

 86. Lena spune:

  Buna ziua daca de la 1 iulie pina pe data de 21 iulie meam luat concediu de odihna cind il primesc bani pe concediu si cam cit trebuie sa primesc daca am am 9 luni lucrate 

 87. Cotorobai Liliana spune:

   Buna ziua, am concediu de 28 de zile, spunete-mi va rog cit concediu am sa primes, lucrez cite 24 de ore adica 1/3 si daca sa perimit ca concediu meu e de simbata ma afecteaza la salariu?

 88. Anonim spune:

  Bună ziua, dacă am fost in concediu de boală mai mult de 12 zile pe an concediul de odihnă se achită?

 89. Ecaterina spune:

  Buna ziua am primit concediul de odihna de la data de 29 iulie si pina la 12 septembrie daca in perioada aceasta ma concediez cum se procedeaza

 90. Anonim spune:

  Buna. 

  Vreau sa imi iau concediu si dupa sa ma recheme la servicuiu sefii.. 

  logic zilele ramase se transfera pentru anul viitor (si ramin neplatite) 

  cum pot sa ma dezic de ele?  Adica Miau ramas de ex 20 zile de concediu Deja neplatit  de ele vreau sa ma dezic cum pot sa o fac ? 

 91. Ion spune:

  Va rog sa ma ajutati,activez într-o instituție de stat de 11luni,mi sa spus ca concediu de odihnă deplin mi-l vor oferi dupa 12luni

 92. Dumitru spune:

  Cine imi poate oferi un detaliu cind iti da concediu de la lucru de baza 21 de zile se plateste si concedialele anuale

 93. Angela spune:

  Buna. Seara va rog mult sa ma indrumati cu un sfat. Activezi la srl x si in contractul de munca este indicat ca am salariu de baza si 3,5% din realizarea marfii. Nu mi se achita  procetul realizarii, am depus deja cerere de eleberare ,dar vrau sami intorc banii munciti.. 

 94. Movila iulian spune:

  Buna dimineata. Eu activez la CNAM la noi munca e pe ture. Concediul anual pe 2020 se stabilește de anul acesta .

  La mine chestia consta in aceea că,  eu am fost in concediu anual pe 2019. Cînd am iesit  la muncă în prima zi, felcerul superior( persoana care răspunde pentru alcatuirea graficului de concediu pentru toata echipa a substantiei) ma anuntat ca trebuie sa-i spun in ce lună a anului 2020 mă voi duce in concediu, și asta trebuie sa-i spun in decursul aceleiași zile . Eu i-am spus că mă voi sfătui cu soția,  apoi ii dau rezultatul. A doua zi el mă sună și mă întreabă ce am decis . Si dupa ce eu ii spun lună,  el mă anunță că e ocupată,  și că eu trebuie sa aleg alt timp in acelasi moment. La care eu ii spun ca iarăși trebuie să mă sfătui cu soția. ( eu am nevoie pe lunile iunie-septembrie) 

  El mi-a răspuns că daca nu aleg la acel moment, el mă va înscrie singur după cuviință lui.

  Intrebarea mea.

  Era el obligat să mă anunțe din timp că se face graficul la concediu (chiar daca eram in concediu[dar prezent in țară și telefonul lucra])

  Toti care au fost anunțați din timp și-au ales timpul potrivit iar eu trebuie să-mi aleg in ce a rămas. 

   

 95. Mariana spune:

  Buna ziua! Unde gasesc baza legală că cerere pentru concediul de odihnă trebuie scrisă cu 14 zile înainte. Mulțumesc ?

 96. Ion spune:

  Buna ziua, lucrez la companie privata, patronul nu doreste sa imi dee concediu, ei nu au lucratori si de asta nu o sa aiba cine sa lucreze, eu lucrez de 3 ani oficial la ei si anul acesta nu am luat concediu, ce pot sa fac in acest caz ?

 97. Anonim spune:

  Salutare. Dacaa am fost in concediu in luna august 2019,si am nevoie sa iau concediu anual pe 2020 in luna ianuarie. Mi sa spus ca nu o sa-mi plateasca tot concediul

 98. Anonim spune:

  Bună ziua. În anul 2019 am fost in concediu neplătit 13 zile.
  Acum se face programarea concediilor anuale pentru 2020 și pentru ca am avut concediu neplătit în 2019, mi se acordă mai puține zile pentru concediu anual 2020.
  Este corect așa? Vă rog foarte mult sa-mi răspundeți. Va mulțumesc anticipat.o zi bună.

 99. Anonim spune:

  Buna ziua. Am o întrebare. Am activat din 01.07.2008 pina in 01.01.2020. în fiecare an îmi luam concediu pentru un an. La eliberare mi se cuvine ceva pentru concediul nefolosit (adică pe perioada 01.07.2019-01.01.2020)? Mulțumesc.

 100. Anonim spune:

  cred ca nu vi se cuvine

 101. Mihail spune:

  Bună,mă poate ajuta cineva ,activez la un SRL am 36 zile de concediu ,este posibilă acitarea concediului în tim ce continui procesul de lucru ?Mulțumim anticipat .

 102. Anonim spune:

  As vrea sa știu dacă se plătește concediul în caz ca te eliberezi cu 3 zile înainte??

 103. Anonim spune:

  Am 104 zile de concediu nefolosite. Acuma as dori sa-mi folosesc acesta zile , cum procedez in cazul dat? Pot sa le folosesc acuma ca un concediu de 104 zile printo cerere de acordare a concediului nefolosit timp de 104 zile începind cu data de 10 octombrie 2021 si apoi revin la serviciu?

 104. Anonim spune:

  Bună ziua, se permite să-ți i-ai concediu de 2 săptămâni din contul companie și 2 cont propriu?
  Nu-mi permite pe o așa perioadă mare .

 105. Anonim spune:

  Buna ziua.. Vreau să știu cum e corect..Eu am lucrat 5 luni deplină.iar in 6 luna am lucrat 9 zile..tot în a 6 luna mi-am luat 14 zile din cont propriu…iar când m-am întors la muncă ma pus din nou să scriu din cont propriu pe luna 7.cand au ieșit și colegii ..Și lor le sa pus concediul .da mie nu….

  1. Adrian spune:

   deoarece ati scris din cont propriu, daca scriati concediu anual atunci vi sa achita. Dupa 6 luni de zile lucrati aveti dreptul la concediu anual

Articole similare

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...