37.9k
Home  »  Articole  »  Întrebări-Răspunsuri   »   Privind acordarea concediului de odihnă acumulat timp de 4 ani

Privind acordarea concediului de odihnă acumulat timp de 4 ani

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Privind acordarea concediului de odihnă acumulat timp de 4 ani

 

Întreprinderea nu a acordat angajatului concediul de odihnă anual pentru ultimii 4 ani. Se permite în acest caz acordarea unui concediu de odihnă pentru toţi 4 ani?

Conform art.118 (4) din Codul Muncii, este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de 2 ani consecutivi. În caz de nerespectare a acestei prevederi, conform art.55 (1) din Codul Contravenţional, persoana cu funcţii de răspundere poate fi sancţionată cu amendă de la 1000 la 1500 lei, iar agentul economic – cu amendă de la 1600 la 2400 lei.

Nerespectarea prevederilor articolului menţionat însă nu dă dreptul de neacordare angajatului a concediilor acumulate din anii precedenţi.

Conform art.118 (5) din Codul Muncii, nu se admite înlocuirea concediului de odihnă anual nefolosit printr-o compensaţie în bani, cu excepţia cazurilor de încetare a contractului individual de muncă al salariatului care nu şi-a folosit concediul. Deci, angajatorul este obligat să acorde toate concediile acumulate din anii nefolosiţi, inclusiv şi prin acordarea unui concediu de odihnă prelungit pe o perioadă de 112 zile calendaristice, pentru toţi anii în care angajatul nu a beneficiat de concediu.

Modul de calculare a indemnizaţiei de concediu este stabilit prin Hotărîrea privind aprobarea Modului de calculare a salariului mediu nr. 426 din 26.04.2004. Astfel, baza de calculare a indemnizaţiei pentru concediul de odihnă va fi salariul şi alte plăţi cu caracter permanent ce ţin nemijlocit de lucru din ultimele 3 luni calendaristice premergătoare perioadei de acordare a concediului.

Comentarii

 1. Curecheri Vitalie spune:

  Deci rezulta ca in urmatorul an angajatul poate sta in concediu 112zlie plus 28zile din anul gestionar ,total 140 zlie ?

 2. alina spune:

  si amenda evident

 3. Constantin spune:

  Propun sa analizati situatia luind in considerati art. 355 alin.1 lit.b C.M., din care rezulta ca daca salariatul a scapat termenul prevazut in lege, el nu-si va mai putea restabili drepturile incalcate, daca nu va fi repus in termen

 4. gabby spune:

  daca nu i s-a calculat concediu pentru 4 ani consecutiv, atunci la calcularea concediului se iau ca baza de calcul ultimele 3 luni lucrate ca si in toate cazurile?

 5. cristina spune:

  angajutul solicita concediu pentru luna aprilie, insa in luna ianuarie a avut cocediu o saptamina si in luna februarie a fost pe buletin medical(foaie de boala) din 11.02 pina la 28.02. Cum procedez in acest caz? daca luna nue lucrata de plin se ia in calcul? care luni se iau in calcul?

  AJUTATI-MA VA ROG!!!

 6. Oxana spune:

  nu pot gasi art. 55 (1) al Codului contraventional unde s fie stipulata informatia expusa mai sus. este oare vreo greseala sau au fost facute schimbari? Ma intereseaza la momentul de fata, a. 2016 este posibila amendarea persoanei juridice pentru neacordarea concediului de odihna anual?

  1. Super contabil spune:

   Draga Oxana, si alti persoane care se informeaza. Va rog mult cititi din ce data este articulul respectiv. Deja sunt 5 ani dezile, timpul trece si legile se modifica. Autorii sau expus in timpul efectul publicarii. Deci ramine sa va orientati si sa cautati raspunsurile pu anul 2016. Deci dau explicatie la data 15.01.2016.
   1. Articolul 116. Programarea concediilor de odihnă anuale
   (1) Programarea concediilor de odihnă anuale pentru anul următor se face de angajator, de comun acord cu reprezentanţii salariaţilor, cu cel puţin 2 săptămîni înainte de sfîrşitul fiecărui an calendaristic.
   (2) La programarea concediilor de odihnă anuale se ţine cont atît de dorinţa salariaţilor, cît şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.
   2. Articolul 118. Acordarea anuală a concediului de odihnă
   (4) Este interzisă neacordarea concediului de odihnă anual timp de 2 ani consecutivi, precum şi neacordarea anuală a concediului de odihnă salariaţilor în vîrstă de pînă la 18 ani şi salariaţilor care au dreptul la concediu suplimentar în legătură cu munca în condiţii vătămătoare.
   3. Articolul 55. Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă din Codul Contraventional
   (1) Încălcarea legislaţiei muncii, a legislaţiei cu privire la securitatea şi la sănătatea în muncă se sancţionează cu amendă de la 100 la 140 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 200 la 350 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, cu amendă de la 350 la 450 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...