37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prioritățile Guvernului RM în domeniul muncii, prezentate la Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva

Prioritățile Guvernului RM în domeniul muncii, prezentate la Conferinţa Internaţională a Muncii de la Geneva

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministrul muncii, protecţiei sociale și familiei, Stela Grigoraș participă în aceste zile la Conferinţa Internaţională a Muncii. Evenimentul reuneşte şefi de stat şi de guvern, miniştri ai muncii și alți înalți reprezentanți din statele membre și se desfășoară în perioada 30 mai-11 iunie 2016, la Geneva, Elveția.

Cu această ocazie, ministrul Stela Grigoraș a prezentat ieri principalele măsuri luate de Guvernul Republicii Moldova privind legislația muncii, accentuând faptul că în acest an, pentru prima dată, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a semnat Programul de Țară privind Munca Decentă pentru anii 2016-2020.

"Acesta este rezultatul unui efort comun al Guvernului, al partenerilor sociali și al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), care stabilește cadrul de cooperare dintre OIM, Guvern, patronate și sindicate pentru următorii patru ani" a declarat ministrul. În alocuțiunea sa, ministrul s-a referit și la promovarea ocupării tinerilor şi a unui mediu de afaceri favorabil pentru întreprinderi durabile, a unui dialog social eficient, asigurarea protecţiei sociale şi condiţiilor de muncă mai bune prin implementarea politicilor educaționale și de ocupare interconexe, precum și consilierea vieții profesionale cu cea de familie.

Tot ieri, ministrul s-a întâlnit cu omologul său din Cehia, Michaela Marksová și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar , Reprezentant Permanent al Republicii Cehe la ONU, Excelența Sa, Jan Kára. Oficialii au discutat despre colaborarea dintre ministere în cadrul diferitor proiecte de asistență tehnică oferită Moldovei în domeniul asistenței sociale, dar și identificarea unor domenii noi de colaborare cum ar fi: migrația forței de muncă, demografia, relațiile de muncă etc.

Ieri, Stela Grigoraș a avut o întrevedere cu reprezentanții Departamentului Statistică de la OIM unde s-au trasat progresele înregistrate până acum datorită proiectelor de asistență tehnică și s-a stabilit care vor fi acțiunile ulterioare de susținere a proceselor similare în Transnistria.

De asemenea, ministrul s-a întâlnit cu omologul său Dragoș Pîslaru și delegația tripartită din România. Oficialii au identificat domeniile prioritare pentru colaborare, trasând astfel unele acțiuni pe termen scurt care vor fi discutate într-o întrevedere separată care va avea loc la București.

Vineri, 10 iunie 2016, Stela Grigoraș va avea o întrevedere cu Directorul Regional OIM, Heinz Koller unde va discuta despre reforma sistemului de pensii, munca informală, respectarea efectivă a legislaţiei muncii și asistența tehnică oferită de către OIM.

La cea de-a 105-a sesiune anuală a Conferinţei Internaţionale a Muncii participă delegaţii tripartite (guverne, patronate şi sindicate) din 187 state membre ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, reunite pentru a discuta tematici de dezbateri precum munca decentă în lanțurile de aprovizionare, munca decentă pentru pace, securitate și reziliența împotriva dezastrelor, dar și impactul Declarației OIM privind justiția socială pentru o globalizare echitabilă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...