PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE PROFESONISTULUI CONTABIL
Codul etic al profesionistilor contabil se adreseaza tuturor profesionisilor contabili si angajatilor din cadrul asociatiilor profesionale ale acestora patronate de CECCAR.
Codul etic al profesionistului contabil roman este in concordanta Codul etic international al profesionistilor contabili, ca urmare a apartenetei CECCAR la Federatia internationala a contabililor (IFAC).
Codul etic initial a fost stabilit prin hotararea 50/2002 a Conferintei Nationale si a fost apoi modificat in 2011 prin Hotararea consiliului superior al CECCAR.
Codul prezinta principiile de baza pe care profesionistul contabil trebuie sa le urmeze in practica.
Calitatile esentiale stabilite de cod ale profesionistului contabil sunt:
• Stiinta, competenta si constiinta;
• Independenta de spirit si dezinteres material;
• Moralitate, probitate si demnitate.
Aceste calitati esentiale se impun ca urmare a responsabilitatii sale si a actionarii in interesul public.
Principiile fundamentale pe care trebuie sa le respecte un profesionist contabil sunt:
• Integritate;
• Obiectivitate;
• Competenta profesionala si prudenta;
• Confidentialitate;
• Conduita profesionala (profesionalism);
• Respect fata de norme tehnice;
Integritatea presupune ca profesionistul sa fie onest si drept si in toate relatiile de afaceri si profesionale.
Obiectivitatea presupune ca un profesionist sa nu se lase influentat de prejudecati, de convingeri anterioare sau din cauza conflictului de interese. De asemenea un contabil profesionist nu trebuie sa se lase influentat nici de alte persoane cunoscute sau nu. Acest principiu al obiectivitatii cere cu tarie ca rationamentul profesional sa nu fie afectat si concluziile sa se traga pe baza a ceea ce s-a intamplat si a documentatiei aferente cazului analizat.
Competenta profesionala si prudenta ii cere profesionistului contabil sa isi imbuatateasca mereu cunostintele teoretice si practice, sa fie mereu la curent cu modificarile legislative si sa actioneze cu grija in ceea ce priveste normele tehnice si profesionale in vigoare. De asemenea pentru un bun rationament se recomanda si dezvoltarea cunostintelor de cultura generala care cresc potentialul expertului de a emite judecati profesionale.
Confidentialitatea inseamna pastrarea secretului profesional si nefolosirea informatiilor in scopuri personale sau de afaceri sau folosireaacestor informatii in scopurile tertilor. Exceptie fac cazurile in care exista legal obligatia ca informatiile sa fie facute publice. Conduita profesionala (profesionalismul) reprezinta respectarea normelor legale, tehnice si profesioale in domeniu.
Respectul fata de normele tehnice cere ca expertul sa execute lucrarile, indiferent ca este vorba de un expert contabil sau de un contabil angajat conform cu normele tehnice in vigoare si sa nu se abata de la acestea.
Contabilul angajat trebuie sa execute cu grija cerintele clientului sau ale angajatorului, iar expertul contabil sau contabilul autorizat trebuie sa tina cont de independenta.