37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE PROFESONISTULUI CONTABIL

PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE PROFESONISTULUI CONTABIL

06.12.20131.545 views Contzilla.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE PROFESONISTULUI CONTABIL

Codul etic al profesionistilor contabil se adreseaza tuturor profesionisilor contabili si  angajatilor din cadrul asociatiilor profesionale ale acestora patronate de CECCAR.

Codul etic al profesionistului contabil roman este in concordanta Codul etic international  al profesionistilor contabili, ca urmare a apartenetei CECCAR la Federatia internationala a  contabililor (IFAC).

Codul etic initial a fost stabilit prin hotararea 50/2002 a Conferintei Nationale si a fost  apoi modificat in 2011 prin Hotararea consiliului superior al CECCAR.

Codul prezinta principiile de baza pe care profesionistul contabil trebuie sa le urmeze in  practica.

Calitatile esentiale stabilite de cod ale profesionistului contabil sunt:

• Stiinta, competenta si constiinta;

• Independenta de spirit si dezinteres material;

• Moralitate, probitate si demnitate.

Aceste calitati esentiale se impun ca urmare a responsabilitatii sale si a actionarii in interesul  public.

Principiile fundamentale pe care trebuie sa le respecte un profesionist contabil sunt:

• Integritate;

• Obiectivitate;

• Competenta profesionala si prudenta;

• Confidentialitate;

• Conduita profesionala (profesionalism);

• Respect fata de norme tehnice;

Integritatea presupune ca profesionistul sa fie onest si drept si in toate relatiile de afaceri si  profesionale.

Obiectivitatea presupune ca un profesionist sa nu se lase influentat de prejudecati,  de convingeri anterioare sau din cauza conflictului de interese. De asemenea un contabil  profesionist nu trebuie sa se lase influentat nici de alte persoane cunoscute sau nu. Acest  principiu al obiectivitatii cere cu tarie ca rationamentul profesional sa nu fie afectat si concluziile  sa se traga pe baza a ceea ce s-a intamplat si a documentatiei aferente cazului analizat.

Competenta profesionala si prudenta ii cere profesionistului contabil sa isi imbuatateasca  mereu cunostintele teoretice si practice, sa fie mereu la curent cu modificarile legislative si sa  actioneze cu grija in ceea ce priveste normele tehnice si profesionale in vigoare. De asemenea  pentru un bun rationament se recomanda si dezvoltarea cunostintelor de cultura generala care  cresc potentialul expertului de a emite judecati profesionale.

Confidentialitatea inseamna pastrarea secretului profesional si nefolosirea informatiilor in  scopuri personale sau de afaceri sau folosireaacestor informatii in scopurile tertilor. Exceptie fac  cazurile in care exista legal obligatia ca informatiile sa fie facute publice.  Conduita profesionala (profesionalismul) reprezinta respectarea normelor legale, tehnice si  profesioale in domeniu.

Respectul fata de normele tehnice cere ca expertul sa execute lucrarile, indiferent ca este  vorba de un expert contabil sau de un contabil angajat conform cu normele tehnice in vigoare si  sa nu se abata de la acestea.

Contabilul angajat trebuie sa execute cu grija cerintele clientului sau ale angajatorului, iar  expertul contabil sau contabilul autorizat trebuie sa tina cont de independenta.

Comentarii

  1. Sss spune:

    Un car de greşeli în articol, culmea e că se vorbeşte de profesionalism.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...