37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Primele milioane, virate în bugetul de stat din impozitul pe imobile de lux. Restanțierii vor fi penalizați

Primele milioane, virate în bugetul de stat din impozitul pe imobile de lux. Restanțierii vor fi penalizați

29.12.2016909 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Aproape fiecare al doilea contribuabil care deține imobile de lux nu a achitat impozitul pe avere. Până acum, doar 1.600 de persoane au plătit această taxă, în bugetul de stat fiind virate 29 de milioane de lei. Termenul de achitare a impozitului a expirat în data de 26 decembrie, iar cei care nu au făcut acest lucru vor fi penalizaţi pentru fiecare zi de întârziere.

Datele Fiscului arată că aproximativ 2.900 de moldoveni deţin case cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoarea cadastrală de peste un milion şi jumătate de lei. Aceşti proprietari de imobile sunt obligaţi prin lege să achite o taxă de 0,8 la sută din costul bunului.

"Către contribuabilii care nu și-au achitat în termene obligațiile fiscale va fi aplicată o penalitate cu marjă de întârziere. Cuantumul acesteia este de 0,07% pentru fiecare zi de întârziere sau 25 la sută pe an", a spus Sergiu Puşcuţa, șeful FISC.

Pentru că impozitul pe lux a fost introdus pentru prima oară în acest an, Inspectoratul Fiscal de Stat a decis să nu recurgă, deocamdată, la încasarea forțată a datoriei. Fiscul va încerca în următoarele 30 de zile să-i convingă, pe cale amiabilă, pe datornici să își onoreze obligațiunile. După acest termen, însă, instituţia ar putea pune sechestru pe bunuri sau să blocheze conturile contribuabililor. Datele oficiale arată că cea mai mare taxă, în valoare de 106 mii de lei, a fost achitată de o persoană fizică din Capitală.

Potrivit Fiscului, cei mai mulţi moldoveni care deţin locuinţe scumpe sunt din Chişinău. Este vorba de peste 2.600 de persoane. La Bălţi sunt 37, în Ialoveni - 25, iar în Hânceşti și Străşeni sunt 20 şi, respectiv, 19 proprietari de imobile de lux.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...