37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Primele cinci întreprinderi SCUTITE de Guvern de TVA şi taxe vamale

Primele cinci întreprinderi SCUTITE de Guvern de TVA şi taxe vamale

26.05.20141.090 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Primele cinci întreprinderi SCUTITE de Guvern de TVA şi taxe vamale

Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi lista primilor cinci agenţi economici care vor putea fi scutiţi de plata TVA şi de taxele vamale la materia primă folosită pentru producerea mărfurilor destinate exporturilor dacă procesul de producţie şi export nu vor dura mai mult de 180 de zile.

Este vorba de uzina Topaz care aparţine în proporţie de 97,72% Întreprinderii Unitare Federale de Stat CSP Saliut din Moscova şi care produce utilaje pentru industria aviatică rusească. În aceeaşi listă se regăseşte şi uzina Răut din Bălţi, producătoare de echipament de navigație și transport, dar şi compania de confecţionare a îmbrăcămintei Miso Textile SRL. De aceste facilităţi se vor bucura, de asemenea, compania producătoare de biciclete Masterteh SRL şi Molinart Grup SRL din Chişinău ce se ocupă de fabricarea echipamentelor din oţel.

Amintim că un proiect de regulament în acest sens a fost votat de Guvern în februarie curent. Regulamentul prevedea că termenul în care agenţii economici care importă materie primă vor plăti taxele TVA şi cele vamale va fi prelungit cu şase luni, iar dacă exportul mărfurilor obţinute se înscrie în acest termen, întreprinzătorii vor fi scutiţi de aceste taxe şi impozite. 

Pentru a beneficia de aceste facilităţi agenţii economicii trebuiau să corespundă trei condiţii. Să fie producători de mărfuri destinate exportului, să nu aibă datorii faţă de bugetul public naţional şi ca ciclul de producere a mărfurilor pentru care se solicită prelungirea termenului de plată a TVA şi a taxei vamale să nu depăşească 180 de zile.

Ministerul Economiei spunea atunci că scopul acestui proiect este de a fluidiza procesul de producţiei industrială întrucât agenţii economici nu-şi vor imobiliza mijloacele circulante necesare în procesul de producţie.

Comentarii

  1. grisha spune:

    Ascutiti bine sabia ocupantului. Aviatia rusa ne este cel mai necesar acuma. Sunteti tari rau!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...