37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prima tara din lume care vrea sa interzica banii

Prima tara din lume care vrea sa interzica banii

15.05.20151.393 views Money.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

O nouă lege propusă în Danemarca ar putea fi primul pas către o adevărată revoluție economică pentru eliminarea banilor fizici și a conturilor bancare clasice.

Propunerea danezilor pare destul de inofensivă pur și simplu permițând magazinelor să refuze plățile în numerar și să le ceară clienților să utilizeze carduri contactless sau alte mijloace electronice de plată, scrie Zero Hedge.

Oficial, scopul este de a elimina unele „sarcini administrative și financiare", cum ar fi costul serviciului de securitate necesar pentru a trimite bani la banca, făcând parte dintr-un program de reforme care vizează stimularea creșterii economice. În economie există dovezi că utilizarea unei cantități mari de numerar acționează ca o piedică în calea creșterii economice.

Însă, dacă ar fi adoptată această lege, schimbarea ar putea reprezenta un moment-cheie în apariția societății fără bani. Și, deoarece toți banii existenți se vor afla doar în conturi bancare, monitorizate sau chiar controlate direct de guvern, autoritățile vor putea să încurajeze populația să cheltuiască mai mult, atunci când economia încetinește, sau să-și diminueze cheltuielile în caz de supraîncălzire a economiei.

Vi se pare o idee exagerată? Totuși, aceasta a fost gândită și prezentată în detaliu de către academicianul norvegian, Trond Andresen.

În această lume futuristă, toate plățile sunt efectuate prin intermediul unui card contactless, prin aplicații de telefonie mobilă sau prin alte mijloace electronice, iar bancnotele și monedele nu există. Contul curent nu va mai fi deschis la o bancă anume, ci va fi în subordinea guvernului sau a băncii centrale. Băncile vor continua să existe și să dea credite, însă ele vor lua fondurile necesare de la banca centrală, nu de la deponenți.

Iar banca centrală va dobândi un control cu mult mai mare asupra finanțelor fiecărui om, dirijând modul în care acesta își cheltuiește banii. Pentru a stimula cheltuielile, banca va impune o dobândă negativă asupra banilor din conturile populației, fiind, de fapt, un impozit pe economisire. Confruntați cu confiscarea lentă a banilor lor, oamenii vor prefera să-i cheltuiască pe bunuri și servicii.

În cazul în care economia se supraîncălzește, banca centrală sau guvernul vor elimina dobânzile negative, dar ar putea merge și mai departe impunând o taxă pe tranzacții. Asta ar însemna o mică penalizare plătită pentru fiecare cumpărătură, reducându-se astfel activitatea din economie.

Aceasta ar fi o modalitate mult mai eficientă de a calma o economie supraîncălzită decât creșterea ratei dobânzii băncii centrale.

În afară de controlul asupra economiei, ar exista și alte avantaje ale unei societăți fără numerar, spune autorul teoriei citate. Un astfel de sistem ar fo mult mai ieftin decât cel bazat pe bancnote și monede. Falsificarea ar fi imposibilă, la fel și jafurile. Economia neagră ar fi extrem de mult diminuată, iar evaziunea fiscală ar deveni imposibilă.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Oare noi cind o sa ajungem la asa ceva?? Mission imposible
    🙂

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...