În baza celor mai bune practici europene, începând cu anul 2015 se va implementa mecanismul "Prietenii contribuabililor" - un mecanism inovativ ce presupune implicarea cetățenilor, a reprezentanților societății civile în educarea contribuabililor.
În linii sumare, mecanismul constă în participarea voluntarilor din rândul profesorilor, veteranilor, studenţilor, dar şi asociaţiilor obşteşti la educarea contribuabililor, în baza materialelor furnizate de Serviciul Fiscal de Stat. Reprezentanţii societăţii civile vor fi acreditaţi să realizeze acest fapt prin înmânarea certificatelor de finisare a cursurilor de studii și informare organizate de IFS teritoriale.
Acest nou proiect al SFS va permite de a identifica potențialii parteneri, din rândul cetățenilor și organizațiilor necomerciale/asociaților obștești ce manifestă activism civic, instruirea acestora în materie fiscală (spre exemplu, completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, informarea despre reducerea obținută la achitarea impozitului pe bunurile imobiliare, serviciile electronice oferite de SFS, instruirea antreprenorilor începători etc.) și monitorizarea activității ulterioare de diseminare a informațiilor către contribuabili, utilizând, în calitate de suport, materiale elaborate de administrarea fiscală.
Este de remarcat că IFPS îi va identifica anual pe cei mai activi parteneri civici, care vor fi menționați cu diplome de merit. Astfel, prin implicarea persoanelor potrivite în acordarea suportului în onorarea obligațiilor fiscale, SFS tinde să fie și mai aproape de contribuabili. SFS pune mari speranțe în eforturile întreprinse care să fortifice parteneriatul public-privat și încredere reciprocă între sistemul fiscal și contribuabil.
Serviciul Fiscal îşi exprimă încrederea că acest mecanism va contribui la educarea contribuabililor într-o manieră eficientă, pentru a urma sloganul Serviciului Fiscal "Funcţionarul fiscal - în serviciul contribuabilului".