37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Premierul propune crearea unei agenţii naţionale de monitorizare a preţurilor

Premierul propune crearea unei agenţii naţionale de monitorizare a preţurilor

03.11.20101.175 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Premierul propune crearea unei agenţii naţionale de monitorizare a preţurilor

 

"Problema formării preţurilor, nu doar la medicamente, este o problemă gravă în Republica Moldova. Propun formarea unei agenţii naţionale de monitorizare a modului de formare a preţurilor pe piaţă". Declaraţia aparţine premierului Vlad Filat şi a fost lansată astăzi, 3 noiembrie 2010, în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri.

"Bunăstarea cetăţeanului depinde de capacitatea sa de cumpărare. Putem creşte salarii, pensii, putem da ajutoare materiale, dar toate în zadar, dacă preţurile sunt exagerate", a spus Vlad Filat. Declaraţia a fost lansată în contextul raportului prezentat de directorul CCCEC, Viorel Chetraru, privind evoluţia preţurilor pe piaţa farmaceutică.

"Preţurile la medicamente au scăzut în medie cu 8%, luând în calcul toate cele 6000 de poziţii înregistrate în Republica Moldova", susţine Viorel Chetraru. În acelaşi timp, directorul Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, a menţionat că sunt un şir de produse medicamentoase social importante, consumate mai frecvent, la care se atestă o majorare de preţ de 3-4%. Potrivit lui Chetraru, aceste scumpiri s-au datorat faptului că preţurile în vamă au crescut cu circa 15%.

Premierul s-a arătat nemulţumit de modul cum funcţionează biroul special creat în cadrul Ministerului Sănătăţii pentru monitorizarea preţului la medicamente. "Pentru a nu avea astfel de instituţii de control separate şi ineficiente, trebuie de creat o agenţie naţională care să monitorizeze în general modul de formare a preţurilor pe piaţa din Moldova", a menţionat Vlad Filat.

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    karoce, agentie peste agentie, avem si CCCEC si agentia pentru protectia consumatorului, nu, noua ne mai trebuie o agentie, care presupun, si asta va fi controlata politik de vreo formatiune, acum cum ramine cu punktu de intersectie a cererii si ofertei, il va regla piata sau noua agentie

  2. Adrian spune:

    Sint de acord cu Ghenadie, la formarea pretului contribuie cerere si oferta, si concurenta loiala si sanatoasa,
    Iar crearea agentiei eu cred ca nu va rezolva problema, deoarece formarea preturilor este destul de dificila si depinde de multi factori inclusiv si interiori a unei intreprinderi.
    sint organele statistice care culeg datele privind preturi, si daca ar face publice tuturor, aceste preturi, dar nu anual, dar cel putin lunar, atunci toti o sa stie preturile reale

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...