37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pregatirea functionarilor din Fisc este la pamant: 94% dintre administratiile fiscale nu au putut raspunde la o intrebare simpla

Pregatirea functionarilor din Fisc este la pamant: 94% dintre administratiile fiscale nu au putut raspunde la o intrebare simpla

19.09.20131.266 views Wall-Street.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pregatirea functionarilor din Fisc este la pamant: 94% dintre administratiile fiscale nu au putut raspunde la o intrebare simpla

Pregatirea functionarilor din Fisc este la pamant: 94% dintre administratiile fiscale nu au putut raspunde la o intrebare simpla

ARSIT a dat din nou teste functionarilor publici de la Fisc. Rezultatele sunt dezastruoase: doar 6% dintre administratiile fiscale au raspuns corect la intrebarea pusa de asociatie, care a tras concluzia ca serviciile de specialitate oferite contribuabililor sunt in scadere.

 Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) a verificat in perioada iunie-august 2013 modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare, aceasta fiind cea de-a treia editie a proiectului “Fiscul util si politicos”.

Astfel, 216 administratii fiscale din toata tara au fost testate privind cunosterea unei prevederi relativ recente: OG 8/2013.

Dintre cei 216 functionari publici, niciunul nu avea cunostinta despre faptul ca norma excede legea si nu a putut oferi un raspuns 100% corect.

Intrebarea adresata functionarilor publici a fost urmatoarea:

“Sunt o microintreprindere inregistrata la Registrul Comertului ca platitor de impozit pe venit. Derulez activitati de arhitectura, dar probabil voi face si consultanta. CAND si CARE E PROCEDURA prin care devin platitor de impozit pe profit ? Am inteles ca este posibil sa se intample asta chiar de la prima facturare a serviciilor de consultanta. »

Cele doua raspunsuri puteau fi:

a) Treceti la impozit pe profit incepand cu anul urmator celui in care ati inregistrat primul venit din consultanta (conform prevederilor din Codul Fiscal, Titlul VI1, 1122, alin (5))

b) Treceti la impozit pe profit chiar din trimestrul in care inregistrati primul venit din consultanta (conform prevederilor din Normele Metodologice de Aplicare a Codului Fiscal, Titlul VI1, pct 7)"

REZULTATE:

Dintre cele 216 de administratii studiate:

a) 67 au dat raspunsuri eronate;

b) 109 nu au oferit raspuns;

c) 28 au dat raspunsul: “Cititi legea”;

d) 12 au dat raspunsul unul din cele doua raspunsuri posibil corecte, mentionate mai sus.

ARSIT precizeaza ca, din cele 12 de administratii care au dat raspunsul corect, cele mai profesioniste si amabile echipe au fost in Sectorul 1 Bucuresti, Bistrita-Nasaud (jud. Bistrita), Gaesti (jud. Dambovita), Focsani (jud. Vrancea), Beresti (jud. Galati).

Totusi, concluziile asociatiei sunt ingrijoratoare. "Functionarii publici sunt supra-incarcati si nu sunt specializati pe un anumit domeniu de asistenta – motiv pentru care de multe ori nu sunt in masura sa ofere raspunsuri corecte si utile contribuabililor Desi la nivelul ANAF exista o procedura privind acordarea de asistenta telefonica, functionarii nu raspund spunand numele institutiei unde s-a sunat si nici numele lor", se arata in comunicatul ARSIT.

Comentarii

 1. Alina spune:

  Cel mai mult mi-a placut raspunsul cititi legea

 2. Petru spune:

  Alina la noi consider ca acest raspuns prevaleaza. Sper ca nivelul inspectorilor nostri este mai mare.

 3. Balmus Vasile spune:

  Este strasnica situatia cand fiscul nu stie singur cum e corect, la noi sa se faca asa ceva, chiar as vrea sa vad rezultatele…

 4. alina spune:

  Petruuuuuuu, daca compari pulpa piciorului si creerul lor iti faci alte pareri!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...