37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Preţurile de consum din zona euro au înregistrat în ianuarie un declin record

Preţurile de consum din zona euro au înregistrat în ianuarie un declin record

02.02.2015918 views Mediafax.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% în luna ianuarie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Un nivel similar al inflaţiei, de -0,6%, s-a mai înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice, relatează Bloomberg şi Reuters.

Aceasta este a doua lună consecutivă de scădere a preţurilor de consum din zona euro, după ce, în luna decembrie a anului trecut, rata inflaţiei a coborât în teritoriu negativ pentru prima oară după septembrie 2009, preţurile de consum scăzând cu 0,2%.

Evoluţia, determinată de scăderea cu 8,9% a preţurilor la energie, a depăşit estimările analiştilor, care anticipau că zona euro a înregistrat în ianuarie o inflaţie anuală de -0,5%.

Inflaţia s-a situat la -1,5% în luna ianuarie în Spania, în timp ce Germania a înregistrat inflaţie negativă, de -0,5%, pentru prima oară în ultimii cinci ani.

Săptămâna trecută, Mario Draghi, preşedintele BCE, a anunţat că instituţia va lansa în luna martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Draghi a explicat că programul va contribui la revenirea inflaţiei către nivelul de 2%.

De asemenea, Benoit Coeure, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat că programul de achiziţii va dura atât timp cât este necesar pentru ca rata inflaţiei din zona euro să accelereze spre ţinta de 2% asumată de BCE.

Moneda euro s-a apreciat cu 1,9% faţă de dolar, la 1,1342 de dolari pe unitate, la 12:45 (ora României), în urma publicării datelor de către Eurostat.

Comentarii

  1. aa spune:

    La noi tot record, numai ca invers

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...