37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Prețul petrolului se prăbușește din nou. Iată cauzele

Prețul petrolului se prăbușește din nou. Iată cauzele

05.08.20151.053 views Money.ro
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

După ce părea să fi atins minimul în luna martie a acestui an, prețul petrolului este din nou în scădere pe piețele internaționale. Prețul unui baril de petrol a ajuns la 45 dolari, la cel mai scăzut nivel din ultimele luni.

Ce anume determină această evoluție a prețurilor? Este vorba de un cumul de factori care țin atât de cerere, cât și de oferta de petrol, explică publicația americană Quartz.

Cererea

În ceea ce privește cererea, există, factorul China, care influențează prețurile mărfurilor în întreaga lume. Compania independentă de cercetare în economie Capital Economics sugerează, într-o notă transmisă clienților săi, că degringolada de pe bursa chineză afectează și alte piețe.

În plus, se remarcă un proces de încetinire a creșterii economice a Chinei. Purchasing manager index, indicele nivelului de sănătate al sectorului manufacturier, se menține cu greu peste nivelul de 50 de puncte, ceea ce semnifică, de fapt, linia de demarcație dintre creștere economică și recesiune.Estimările privind activitatea fabricilor private din China sunt și mai pesimiste.

Oferta

În contextul prăbușirii prețului petrolului din primăvară, opinia publică era destul de pesimistă, așteptându-se ca petrolul din Arabia Saudită să inunde piața, lansând o provocare la adresa producătorilor americani de petrol de șist. Ceea ce s-a întâmplat de fapt a fost că prețurile s-au stabilizat, în condițiile în care exploratorii americani și-au încetinit ritmul lucrărilor și au închis câteva platforme.

Acum, americanii își pun din nou instalațiile la lucru, iar Iranul, un gigant petrolier, se pregătește să atace piața după semnarea acordului privind capacitățile sale nucleare. Potrivit Bloomberg, „producția poate crește cu 500.000 de barili pe zi într-o săptămâă după eliminarea sancțiunilor și cu un milion de barili pe zi în următoarea lună, după cum a anunțat agenția de presă a republicii islamice, citându-l pe Bijan Namdar Zangeneh, ministrul iranian al petrolului, care a acordat un interviu postului public de televiziune. Sancțiunile împotriva industriei petroliere iraniene ar trebui ridicate cel târziu în luna noiembrie, a spus acesta".

Acest lucru înseamnă o concurență în plus atât pentru Arabia Saudită, cât și pentru SUA. Dacă lucrurile vor merge așa cum se conturează în acest moment, producția de petrol va reveni la un nivel pe care nu l-am mai văzut în ultimii trei ani.

Comentarii

  1. Vasile spune:

    In toata lumea pretul scade numai in Moldova ramine la fel sau chiar se mai scumpeste. Ce ar fi fost daca pretul se mentinea la 110 dolari barilul cum era anul trecut? Avea sa avem benzina 28 lei litru si motorina 26? Nu inteleg cum calculeaza preturile petrolistii nostri

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...