37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Preşedintele va înainta în Parlament un şir de iniţiative de ordin social

Preşedintele va înainta în Parlament un şir de iniţiative de ordin social

14.09.2017877 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Preşedintele Igor Dodon a declarat că va înainta în Parlament un şir de iniţiative legislative care urmează a fi examinate în sesiunea de toamnă-iarnă. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui, setul de inițiative de modificare a legislației au un caracter social-economic şi au drept scop sporirea nivelului protecției sociale a cetățenilor, dar și impulsionarea dezvoltării economice. Printre aceste iniţiative se numără proiectul de anulare a majorării vârstei de pensionare, indexarea de două ori pe an și majorarea până la nivelul minimului de existență a pensiilor, precum și stabilirea unui termen minim garantat de cinci ani de primire a pensiei de către urmași, în cazul decesului prematur al beneficiarului pensiei pentru limita de vârstă.

De asemenea, el propune majorarea salariilor personalului auxiliar din instituțiile de stat. Dodon consideră că este oportună reducerea TVA la gazele naturale de la 8 la 5%.

Preşedintele spune că banii pentru aceasta pot fi găsiţi din dobânda zero la profit, cu condiţia reinvestirii acestuia, aşa cum a fost în anul 2007.

„Acest lucru va duce la creşterea economică şi la atragerea investiţiilor.. Este o măsură necesară pentru RM pentru a stimula creşterea economică şi fluxul de investiţii", a subliniat Dodon.

De asemenea, el a propus introducerea TVA de 20% pentru producţia agricolă, cu restituirea în decurs de cinci zile. O altă iniţiativă prevede introducerea impozitului de 36% la profitul băncilor din diferenţa cursului de valută.

El a mai propus un şir de măsuri de consolidare a disciplinei financiare şi fiscale. Potrivit lui, Preşedintele trebuie să aibă dreptul să demită Guvernul, dacă acesta nu a prezentat la termen proiectul politicii bugetar-fiscale. Şeful statului a mai spus că este inacceptabil ca politica fiscală a statului să fie modificată pe parcursul anului financiar.

„Complementar la aceste propuneri, pe durata sesiunii de toamnă-iarnă vom iniția audieri parlamentare cu privire la modul de utilizare a asistenței externe primite de guvern în perioada 2009-2017, dar și despre majorarea alarmantă și fără eficiență a datoriei publice. Vom iniția audieri și în privința datoriilor acumulate de municipiul Chișinău, care în ultimii ani a angajat împrumuturi masive, randamentul cărora este foarte nesemnificativ. O atenție deosebită vom continua să acordăm subiectului furtului miliardului", a spus Dodon.

Şeful statului a explicat de ce nu a promulgat unele legi. Potrivit lui, acestea au un caracter antisocial. Aceste legi prevăd reducerea concediului neplătit de îngrijire a copilului de la şase ani la patru ani, posibilitate de a concedia pensionarii, tichetele de masă.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...