37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Povara fiscală, motiv de îngrijorare pentru oamenii de afaceri din ţară

Povara fiscală, motiv de îngrijorare pentru oamenii de afaceri din ţară

07.04.20151.146 views Jurnal.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Impozitele mari şi multe, din care autorităţile speră să acumuleze bani la buget, ar putea sugruma businessul din ţara noastră. O spun reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului, care acuză Guvernul că a aprobat proiectul legii bugetului pentru anul curent şi politica bugetar-fiscală fără a cere şi opinia oamenilor de afaceri, cum se întâmpla în fiecare an. Documentele prevăd presiuni fiscale prea mari şi ar putea genera o creştere a economiei tenebre, spun aceştia.

„În cazul în care noi creştem această povară fiscală, cum credeţi, care va fi reacţia acelor agenţi economici, care abia de obţin un profit? Au două căi: fie că trec în activitate tenebră şi ascund veniturile pentru a nu plăti la bugetul de stat, fie că stopează activitatea, dau faliment", consideră preşedintele Confederaţiei Patronatului, Leonid Cerescu.

Confederaţia Naţională a Patronatului afirmă că este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când Guvernul votează proiectul de buget şi politica bugetar-fiscală fără a-i consulta pe oamenii de afaceri.

„Noi nu am discutat nici legea bugetului pentru 2015, nu am putut să întrebăm de ce nu au fost incluse în fondul de subvenţionare 350 de milioane de lei de la UE. Noi nu am discutat majorarea cu un procent a contribuţiei de asigurări în medicină. Nu a fost discutat de ce noi trebuie să plătim, pentru ce sunt cheltuiţi banii fondului de asigurări în medicină. Această atitudine este jignirea businessului şi nu ştiu dacă mai putem tolera asemenea lucruri", a menţionat vicepreşedintele Confederaţiei Patronatului, Alexandru Slusari.

Cât despre iniţiativa de a impozita banii câştigaţi de moldoveni peste hotare, directorul Confederaţiei susţine că se va încerca să se impoziteze veniturile obţinute peste hotare ale acelor care nu sunt angajaţi la noi, a gastarbaiterilor, măsuri care ar putea să diminueze fluxul de încasări de transferuri de peste hotare.

Precizăm că vineri, Guvernul a avizat proiectele de lege privind bugetul şi politica bugetar-fiscală. Potrivit documentelor, în anul curent vom plăti impozite mai mari şi mai multe. Mai exact, vor creşte taxa de drum şi accizele, se vor introduce impozite pentru bănci, penitenciare şi chiar şcoli. Vor trebui să plătească statului până şi şomerii, dar şi unii dintre cetăţenii care muncesc peste hotare. Mai mult, preţul poliţei de asigurare medicală se va majora cu 800 de lei. Proiectele de lege au fost expediate spre examinare Parlamentului. Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului solicită deputaţilor să organizeze consultări publice înainte să-şi dea votul în plenul legislativului. Solicitat să comenteze, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Ştefan Creangă, a dat asigurări că dezbateri cu oamenii de afaceri vor avea loc pe parcursul acestei săptămâni.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Unde mergem,stimati concetateni????!!!!!…Cu asa „inventii”,ma indoiesc,ca Europa ne-a deschide usile !!!…Nu cred,ca in urma schimbarilor si majorarilor acestea s-a ridica economia tarii…invers-tot mai multe intreprinderi(si,evident potentiali contribuabili),isi vor sista activitatea!!!…Cine va hrani,stimati,guvernanti,deputati si parlamentari???!!!!

  2. olga spune:

    in schimb guvernantii si-au impartit premii de pasti!!!!

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...