37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Posibilitatea creării unui Consiliu Fiscal a fost discutată la Chişinău

Posibilitatea creării unui Consiliu Fiscal a fost discutată la Chişinău

04.11.2016804 views Ministerul Finanțelor al RM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Finanţelor a organizat ieri consultări publice cu societatea civilă şi mediul academic referitor la eficientizarea guvernanţei fiscale prin preluarea bunelor practici de la ţările care au avansat în acest domeniu. De asemenea, a fost analizată şi posibilitatea de a introduce un Consiliu Fiscal ca instituţie independentă, care să se ocupe de evaluarea calitativă a politicilor bugetar-fiscale.

„În prezent, Republica Moldova nu are un asemenea Consiliu. La această etapă este greu să dăm un răspuns ferm dacă suntem pregătiţi pentru introducerea acestei structuri. Vrem să analizăm atent şi să reflectăm în comun asupra unei abordări care ar corespunde ţării noastre şi să etapizăm acţiunile pe termen scurt şi mediu într-un mod cât mai realist”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. Totodată, el a punctat că se atestă rezultate bune de implementare a legilor privind guvernanţa fiscală, însă mai sunt necesare unele ajustări care să eficientizeze aplicarea acestora şi să elimine unele bariere.

Ministerul Finanţelor acumulează informaţii despre modul de funcţionare şi atribuţiile Consiliului în ţările UE, ca ulterior să decidă dacă este necesară sau nu crearea unei asemenea instituţii. În acest scop, la consultările publice au participat şi reprezentanţi ai ministerelor Finanţelor din Lituania, Serbia şi Slovacia, ţări în care Consiliul Fiscal funcţionează deja de mai mulţi ani.

Experţii au descris şi metodele de transparenţă fiscală aplicate în statele europene şi au făcut recomandări ce ţin de crearea Consiliului Fiscal în ţara noastră, au punctat oportunităţile şi dezavantajele unei astfel de structuri, reieşind din propria experienţă. În mod special, ei au atras atenţia că scopul final al Consiliului trebuie să fie îmbunătăţirea guvernanţei fiscale or acesta poate ajuta la transparentizarea anumitor procese, nu însă şi la îmbunătăţirea operaţională. De altă parte reprezentanţii ONG-urilor din Moldova cred că instituirea Consiliului Fiscal trebuie să fie un pas bine gândit şi să fie examinate toate aspectele.

Introducerea unui Consiliu Fiscal în Republica Moldova va fi analizată în raport cu alte priorităţi stringente, implicaţii de cost şi resurse umane. În acelaşi timp, crearea instituţiei trebuie să se desfăşoare concomitent cu întărirea capacităţilor Ministerului Finanţelor ca autoritate centrală fiscală.

Guvernanţa fiscală în RM este prevăzută prin Legea privind finanţele publice şi responsabilitatea bugetar-fiscală şi Legea cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...