37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Politica bugetar-fiscală pentru 2018. Cele mai importante prevederi

Politica bugetar-fiscală pentru 2018. Cele mai importante prevederi

29.06.20171.267 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Cota accizului pentru băuturile alcoolice, tutun, bijuterii vor crește în anul 2018. La fel, în anul care vine cota accizul pentru țigările fără filtru va fi majorată mai mult, comparativ cu alte produse din tutun. O creștere mai rapidă va avea loc și pentru motorină. Prevederile sunt incluse în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018.

La capitolul impozitul pe venit, se propune majorarea mărimii tranșelor de venit impozabile, precum şi a mărimii scutirii anuale personale, scutirii anuale personale majore şi scutirii anuale pentru persoanele întreţinute. Acestea vor fi ajustate la rata inflației de la 6%, prognozată pentru 2018-2020. La fel, se propune scutirea ajutorului material obținut de persoanele fizice din mijloacele sindicatelor în mărimea unui salariu mediu lunar pe economie aprobat de Guvern, per angajat anual. Scopul acestei propuneri constă în contracararea fenomenului de achitare a salariilor prin intermediul organizațiilor sindicale.

Documentul prevede anularea modificărilor operate la Codul fiscal, ce prevăd calificarea, drept sursă de venit neimpozabilă în mărime totală a câștigurilor obținute de la campaniile promoționale și/sau din loterii, cu excluderea impozitării finale la sursa de plată a acestor câștiguri și a celor din pariurile sportive.

La fel, politica bugetar-fiscală pentru 2018 prevede ca agenții economici din sectorul mic și mijlociu, care au activitate de oferire a serviciilor de management sau de consultanță, cu venit mai mare de 70 la sută pentru perioada fiscală precedentă din totalul veniturilor, să achite impozitul pe venit conform normelor general stabilite.

O altă propunere se referă la majorarea impozitului pe venitul persoanelor fizice din livrarea agenților economici a producţiei agricole, de la 3% la 5%. Această măsură are drept scop asigurarea echității fiscale față de cetățenii care realizează venituri, altele decât cele salariale, prin egalarea cotelor impozitului la cotele standard stabilite pentru persoanele fizice cetățeni.

Ministerul Finanțelor propune majorarea cotei accizului pentru produse accizabile stabilite în sume fixe (băuturi alcoolice, oxigen, azot, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate), prin ajustarea la rata inflației prognozată pentru 2018, de 5%. Cotele vor fi stabilite pentru o perioadă de trei ani.

Cota ad-valorem pentru țigări va fi majotară de la 12% până la 13%. Astfel, cota fixă va ajunge de la 460 până la 540 lei/1000 țigarete până în anul 2020. La fel, se propune impozitarea mai accelerată a țigaretelor fără filtru, începând cu anul 2018. Și pentru această categorie de produse din tutun va fi introdusă componenta ad-valorem în mărime de 3%. De asemenea, se propune o majorare mai accelerată a cotei accizului pentru motorină, astfel încât să fie asigurată atingerea nivelului minim european către anul 2024.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2018 urmează să fie supus consultărilor publice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...