37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Politica bugetar – fiscală pentru 2013. Vezi CE MODIFICĂRI vor fi operate

Politica bugetar – fiscală pentru 2013. Vezi CE MODIFICĂRI vor fi operate

22.06.20121.505 views 24h.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Politica bugetar – fiscală pentru 2013. Vezi CE MODIFICĂRI vor fi operate

Guvernul a aprobat astăzi proiectul Legii ce conţine propuneri de modificare şi completare a unor acte legislative, care rezultă din politicile bugetar-fiscale şi vamale pe anul 2013.

Echitate fiscală

Majorarea scutirilor personale şi tranşelor de venit impozabile la achitarea impozitului pe venitul salarial al cetăţenilor.

Ajustarea cotei accizelor stabilite în sume fixe la inflaţia prognozată (5%).

Majorarea cenzului de vârstă la importul autoturismelor de la 7 la 10 ani şi introducerea cotelor accizului mai mari pentru automobilele de 8, 9 şi 10 ani (+5%, +10%, +15%).

Introducerea vinietei – a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova pentru autovehiculele înmatriculate în alte ţări – astfel încât toţi cei care folosesc infrastructura rutieră să contribuie la costurile ei.

Stabilirea cotei TVA de 20% pentru zahăr (de la 8%), la fel cum este pentru ulei, sucuri ş.a.;

Susţinerea mediului de afaceri

Introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară cu restituirea diferenţei de 12% (20% cota nouă – 8% cota veche) în decurs de 45 de zile. Măsura va avantaja producătorul agricol intern faţă de importator, căruia nu i se va restitui o parte din TVA şi va susţine procesatorul de producţie agricolă care suporta această diferenţă până acum.

Diminuarea cotei impozitului pe venitul din royalty (venit obţinut din drepturi de autor).

Micşorarea termenului de aflare sub regim vamal a obiectelor plasate în leasing de la 7 la 3 ani (financiar) şi până la 1 an (operaţional) , ceea ce va face companiile locale mai competitive în raport cu companiile străine.

Stabilirea unui plafon de 100 de mii lei al veniturilor obţinute din activitatea în bază de patentă de întreprinzător. Măsura va diminua rolul economiei tenebre şi va duce la o concurenţă corectă între agenţii economici.

Eficientizarea administrării fiscale

Anularea scutirii de TVA şi taxei vamale la importul mijloacelor fixe în capitalul social.

Stabilirea cotei reduse a TVA de 8% (de la 6%) pentru gazele naturale şi lichefiate.

Mărirea accizelor la articole de tutun şi băuturi alcoolice în vederea armonizării graduale cu sistemul european de impunere.

Introducerea metodei indirecte de evaluarea a veniturilor şi proprietăţilor impozabile.

Eficientizarea utilizării resurselor financiare publice

Amânarea până în 2015 a termenului de intrare în vigoare a unor norme de majorare a salariului pentru unele categorii de bugetari. În contrast cu ţările din regiune, în care au avut loc diminuări salariale şi reduceri de cadre drastice, Guvernul Republicii Moldova a operat majorări salariale şi de pensii în ultimii doi ani. Din păcate, criza regională încetineşte creşterea economică a ţării şi Guvernul este forţat să amâne următoarea majorare salarială pentru o parte din categoriile bugetare.

Modificarea modului de plată a îndemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă, pentru diminuarea abuzurilor făcute de unii angajaţi din contul bugetului de stat şi angajatorului.

Diminuarea cotelor de defalcări la bugetele municipale Chişinău şi Bălţi de la impozitul pe venitul persoanelor juridice de la 50% la 30%, în urma preluării finanţării poliţiei municipale de către Bugetul de Stat.

Stabilirea priorităţilor de alocare a mijloacelor bugetare, astfel încât prioritare să fie întoarcerea datoriei de stat, achitarea salariilor, pensiilor, burselor, îndemnizaţiilor, alocaţiilor, compensaţiilor şi ajutoarelor sociale.

 

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Cum e tiparit oficial proiectul acestei Leji,ar fi binevenit, daca sa-r TIPARI OFICIAL si toate comentariile ,propunerile si sujestiile reprezentantilor antreprenoriatului din Moldova…Propuneri si sujestii din partea lor, parvin multe,dar,defel nu se eau in consideratie… Is de acord,ca bujetul Statului trebue de suplinit,dar,nu cu scopul de a inadusi complect intreprinderile,care,kit de kit functioneaza si asigura cu locuri de munca cetatenii nostri…Stimati,domni de la Guvern,daca cu zece mini luati de la noi,apoi,macar cu una-datine!!!…Si,inca,cel mai principal-TRANSPARENTA,d-or …Va fi transparenta,va fi si INCREDERE in „ideile” voastre!!!..Dar,speram,ati facut careva concluzii din evenimentele,petrecute pina acum???!!!…Eu,personal,insa,ma indoiesc…

  2. Andrei spune:

    Sa le fie rusine guvernantilor de asa strategie care pina la urma va inrautati starea cetatenilor si consumatorilor. Dupa cum se intelege viata oamenilor simpli se va scumpi.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...