37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Politica bugetar-fiscală, discutată la Guvern. Ce modificări prevede documentul

Politica bugetar-fiscală, discutată la Guvern. Ce modificări prevede documentul

16.11.20161.210 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Moldovenii vor putea păstra, chiar de la începutul anului viitor, mulţi bani din salariu. Statul propune majorarea sumei venitului care va fi impozitată la cota minimă.

La fel, vor creşte și scutirile oferite angajaţilor. Prevederile se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017, care va fi discutat, astăzi, la Guvern.

În proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor Ministerul Finanţelor propune majorarea cu 1.500 de lei a sumei care va fi impozitată la cota minimă de 7%, adică până la peste 31.000 de lei pe an.

Veniturile care depăşesc această sumă vor fi taxate cu 18 la sută.

Din ianuarie, vor creşte cu aproape 500 de lei şi scutirile personale pentru impozitul pe venit, care vor ajunge la 10.600 de lei pe an. Iar cele pentru fiecare persoană întreţinută, vor fi majorate cu 84 de lei, până la 2.340 de lei.

Ministerul Finanţelor mai propune stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obţinute din activităţi conexe sistemului justiţiei. Avocaţii, notarii, executorii judecătoreşti, mediatorii sau experţii judiciari vor fi impozitaţi cu 18 la sută din venit.

Politica-fiscală pentru anul 2017 vine cu un regim mai simplu de impozitare pentru persoanele fizice care activează în comerţ. Pentru această categorie impozitul va fi de un procent din venitul obținut din vânzări, care va trebui să fie nu mai puţin de 3.000 de lei.

Pentru persoanele fizice, impozitul din veniturile obţinute din arenda unei proprietăţi imobiliare va fi majorat. Ministerul Finanţelor motivează creşterea de la cinci la 10 la sută prin asigurarea unei echităţi fiscale.

Iar cei care vor da în arendă terenuri agricole, vor fi impozitaţi cu 7 la sută din suma obţinută.

Proiectul politicii bugetar fiscale propune ajustarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe la rata inflaţiei prognozată pentru anul viitor pentru băuturile alcoolice şi bijuterii, dar şi majorarea cotei accizului pentru ţigarete.

La fel, documentul prevede aplicarea cotei TVA de 8 la sută la livrarea biocombustibilului solid destinat producerii energiei termice şi apei calde.

Iar pentru companiile IT şi angajaţii acestora, facilităţile acordate anterior vor fi extinse până în anul 2020 inclusiv.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...