37.9k
Home  »  Articole  »  Management   »   Poarta-te corect la interviul online!

Poarta-te corect la interviul online!

26.11.20093.245 views ECOnomist
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Poarta-te corect la interviul online!

 

Astăzi poţi să participi la un interviu pentru un post stând acasă, în fotoliu, cu laptopul în faţă. Şi asta pentru că, în ultimul timp, multe companii folosesc tot mai des o astfel de metodă de recrutare, mai ales ca o primă triere a candidaţilor.

Firmele utilizează interviul online fie în cadrul anunţurilor de pe site-urile profesionale de joburi, fie în aplicaţia internă, ca primă metodă de departajare a aplicanţilor. Această metodă este cel mai des uzitată pentru posturile de telemarketing, call-center operator, operator la un help desk.

Cum se procedează

În afară de întrebările la care trebuie să răspunzi atunci când aplici pe un site de joburi, te poate aştepta şi un dialog online cu recrutorul. Camere web, microfoane, căşti, chat - iată “ingredientele” necesare pentru o astfel de întâlnire “pe fir”.

Dacă interviul se desfăşoară în timp real şi există chiar şi posibilitatea ca recrutorul şi candidatul să se vadă, prin intermediul unei camere, atunci discuţia on-line poate suplini interviul faţă în faţă. “Aşadar, contează şi aici cum te îmbraci, cum te porţi, cum te mişti”, subliniază experţii în limbaj nonverbal.

Experţii în resurse umane atrag însă atenţia că şi în acest caz, pentru reuşită, se aplică aceleaşi metode. Principala, spun ei, este dată de dovedirea seriozităţii. Dacă pentru întâlnirea virtuală s-a fixat o oră, este indicat să o respecţi la secundă.

De asemenea, nu te baza pe faptul că “pe net” discuţiile sunt, de regulă, informale. Eşti totuşi în cadrul unui interviu, iar eticheta trebuie respectată! Nu folosi prescurtări şi nu scrie cu litere mari (asta înseamnă ca ţipi). Răspunde corect şi concis.

În cazul în care eşti solicitată să trimiţi documente ataşate, ai grijă să nu dai angajatorului vreun virus! Asta dă dovadă de neseriozitate, nepăsare şi neştiinţă.

La ce foloseşte

De cele mai multe ori, în scrisoarea de intenţie ataşată CV-ului, multe dintre răspunsurile la întrebările care ar urma să fie adresate în cadrul interviului online nu sunt prezente. De aceea, este necesara organizarea unei astfel de întâlniri virtuale.

În felul acesta, mai spune Cristina Dumitru, angajatorul îşi poate construi un profil mai complet al candidatului şi poate minimiza numărul celor eligibili. De asemenea, şi candidatul are posibilitatea să-şi analizeze mult mai bine motivaţia şi de cele mai multe ori trebuie să se intereseze în detaliu despre postul la care aplică.

“Se evită astfel şi aplicaţiile în masă, mai ales în această perioadă de criză financiară, când mulţi candidaţi aplică oriunde, doar-doar se vor alege cu un job”, subliniază specialiştii. Un alt avantaj al candidatului este dat de faptul că multe dintre emoţiile unei întâlniri reale dispar. El este mai relaxat, iar stresul şi blocajul dispar.

Mai puţine cheltuieli


Interviul online este şi o modalitate de a scădea costul procesului de recrutare, în special dacă locul de muncă nu este în acelaşi oraş sau, în cazul companiilor multinaţionale, dacă departamentul de resurse umane este centralizat pe o anumită zonă. Se economisesc astfel timp şi bani pentru transportul potenţialilor angajaţi.

Comentarii

  1. Viviana Ch. spune:

    Este o metoda contemporana si la prima vedere eficienta doar in conditiile perfecte. Totusi cea mai reusita metoda de recrutare este cea tet-a-tet cu toate ca si aici de multe ori angajatorul da gres. Sunt persoane si din pacate destul de multe care au un CV perfecte, recomandari atat in forma srisa cat si verbala, scrisori de motivatii. Angajatorul este atat de impresionat ca negociaza un salariu destul de bun. Dupa o perioada insa se adevereste ca persoana nu este atat de competenta, nu face fata lucrurilor elementare dandu-si aere de mare specialist. Mai trece un timp nu vrea sa indeplineasca o insarcinare din obligatiunile sale functionale, nu vrea sa indeplineasca alta si tot asa. Se ajunge la solutia de a angaja un alt salariat care sa-l ajute, ca vedeti draga Doamne nu reuseste. Si pot fi potentiali angajati care la interviu sant mai modesti dar indeplinesc pe parcurs si obligatiunile functionale ale altor angajati fara careva conditii. E adevarata maxima ca prima impresie este de cele mai multe ori inselatoare. Fapt despre care si mai putin iti dai seama aplicand interviul on-line.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...