37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plata salariilor în mediul urban se va efectua doar prin virament, în contul salariatului

Plata salariilor în mediul urban se va efectua doar prin virament, în contul salariatului

07.04.20161.760 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Plata salariilor în localitățile urbane va fi efectuată prin virament, pe contul salariatului sau cardul bancar, cu achitarea serviciilor respective de către angajator, potrivit unui proiect de modificare și completare a Legii salarizării avizate pozitiv astăzi de Guvern. Potrivit proiectului, în localitățile rurale salariul va fi achitat, la solicitarea în scris a angajatului, atît prin virament, cît și în numerar, informează MOLDPRES.

Se acceptă plata salariului în numerar, într-o perioadă de trei luni, în mediul urban, dacă prestatorul de servicii de plată care deservește salariatul este în incapacitate de activitate.

Astfel se încearcă să fie "sporită cota înregistrată a salariului și să fie diminuată practica de achitare a salariului "în plic".

Bugetul public național pierde anual aproximativ 5,6 miliarde de lei din cauza salariilor "în plic". Potrivit instituțiilor de cercetare, suma salariilor achitate "în plic" constituie în jur de 15,5 miliarde de lei sau 50 la sută din fondul anual al retribuirii muncii. Munca informală este o formă de evaziune fiscală, care, în codurile penale ale majorității țărilor din Europa și din America de Nord reprezintă a doua infracțiune ca gravitate după omucidere, afirmă sindicatele.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015 în sectorul informal au lucrat 15,6 la sută din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 34,8 la sută au avut un loc de muncă informal. Pe de altă parte, practic fiecare al zecelea salariat a declarat că primeşte fie că o parte (1,6% din totalul salariaţilor) sau chiar în întregime (7,1% din totalul salariaţilor) salariul "în plic". Fenomenul salariului "în plic" prevalează în agricultură (48,9 la sută), comerț (20,0 la sută) și industrie (6,3 la sută).

Proiectul de lege urmează să fie examinat și adoptat de Parlament.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...