37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plata indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav a fost prelungită

Plata indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav a fost prelungită

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Din 15 aprilie, curent, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului grav bolnav se achită pînă la vîrsta de 18 ani.

În ultimii ani Legea nr. 289-XV din 22.07.2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale a fost modificată de două ori. Astfel, începînd cu 1 aprilie 2014 indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani se acordă în bază certificatului de concediu medical.

În cazul copilului care suferă de maladie oncologică şi al copilului cu dizabilitate pentru afecţiuni intercurente indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă în baza certificatului de concediu medical pînă la împlinirea vîrstei de 16 ani.

La 15 aprilie, curent, după publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 100-105 din 15.04.2016 au intrat în vigoare ultimele modificări operate în art. 19 al Legii nr. 289-XV din 22.07.2004. Noua redacţie a documentului presupune majorarea vîrstei pînă la care se vor achita indemnizaţii pentru îngrijirea copiilor bolnavi.

Astfel, în cazul copilului care suferă de maladie oncologică şi al copilului cu dizabilitate pentru afecţiuni intercurente, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă în baza certificatului de concediu medical pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani.

Totodată informăm, că dreptul la indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se acordă, opţional, unuia dintre părinţi: mamei sau tatălui. În cazul în care nici mama, nici tata, din motive întemeiate (tratament îndelungat al unei boli grave sau al consecinţelor traumei, spitalizare, absenţă temporară de la locul permanent de trai, decădere din drepturile părinteşti etc. - caz confirmat documentar), nu pot îngriji copilul bolnav, indemnizaţia se acordă altor persoane asigurate, opţional: tutorelui, altui membru de familie, bunicului, bunicii.

Comentarii

  1. Natalia Bolebruh spune:

    Buna ziua! Avem copil invalid, primim pensia de invaliditate si salariul asistent personal. Putem conta si pe indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav? Virsta copilului 7 ani.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...