37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plafonul pentru înregistrarea obligatorie ca contribuabil TVA s-a majorat de la 300 mii la 600 mii lei

Plafonul pentru înregistrarea obligatorie ca contribuabil TVA s-a majorat de la 300 mii la 600 mii lei

16.07.20102.590 views Unimedia.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Conform proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Titlului III al Codului Fiscal, aprobat astăzi, 15 iulie 2010, în cadrul şedinţei Legislativului, contribuabilul se înregistrează benevol în calitate de plătitor TVA, dacă acesta, într-o perioadă de 12 luni consecutive, a efectuat livrări de mărfuri şi servicii în sumă ce depăşeşte suma de 50 mii lei, cu excepţia livrărilor scutite de TVA. În cazul când livrările respective depăşesc suma de 600 mii lei, contribuabilul se înregistreze ca plătitor TVA obligatoriu.

Necesitatea acceptării propunerii de reducere a plafonului de înregistrare benevolă ca contribuabil TVA este condiţionată de faptul că înteprinderile mici şi mijlocii care nu sunt plătitori de TVA nu-şi pot realiza mărfurile sale contribuabililor care sunt plătitori ai TVA, deoarece aceştia din urmă nu au trecere în cont a taxei respective şi sunt rezervaţi în a dezvolta relaţii economice cu ei.

Totodată, întreprinderile mici şi mijlocii care efectuează livrări de mărfuri şi servicii populaţiei nu doresc să fie înregistraţi ca contribuabili ai TVA. Mai mult decât atât, aceste întreprinderi se eschivează de multe ori de la eliberarea bonului de casă pentru a nu depăşi plafonul stabilit de legislaţie, micşorând cifra de afaceri şi ţinând dubla contabilitate.

Prin aceste modificări, se urmăreşte dezvoltarea durabilă a sectorului de întreprinzător privat precum şi înlăturarea obstacolelor pentru agenţii economici nou înfiinţaţi. De asemenea, se prevede că astfel se va impulsiona atragerea investiţiilor din partea populaţiei autohtone, ridicarea calităţii mediului de întreprinzător şi a climatului investiţional şi crearea locurilor de muncă.

Comentarii

 1. Adrian spune:

  Sa speram ca aceasta modificare va avea efect pozitiv pentru antreprinori,
  dar din alt punct de vedere se creeaza conditii mai usoare pentru inregistrarea ca platitor TVA a firmelor fantoma

 2. Artur spune:

  Nu cred ca plafonul mai ridicat de inregistrare in calitate de platitor al TVA este un impediment pentru inregistrarea firmelor cu pseudoactivitate, deoarece oricum in majoritatea cazurilor acestea se inregistrau depasind plafonul de inregistrare obligatorie – 300 000 lei, pentru evitarea unui control minutios de la fisc. Acum plafonul inregistrarii obligatorii este de 600 000 lei, mai mare decit cel valabil pina in prezent. Consider ca schimbarile efectuate sunt binevenite.

 3. Stela spune:

  In opinia mea, aceasta modificare este cu adevarat reusita. Sa speram ca sirul schimbarilor benefice pentru antreprenorii mici si mijlocii vor continua………….

 4. contabil spune:

  Cred ca aceasta modificarea nu este un obstacol pentru dubla evidenta si ne eliberarea bonurelor de casa.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...