37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plafonarea taxelor locale a fost declarată neconstituţională

Plafonarea taxelor locale a fost declarată neconstituţională

29.01.20141.350 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

 Plafonarea taxelor locale a fost declarată neconstituţională

Curtea Constituţională a declarat  neconstituţionale prevederile legislative prin care au fost plafonate taxele locale, comunică MOLDPRES.

Hotărîrea a fost pronunţată în urma examinării unei sesizări depuse de deputaţi liberali. Curtea a reţinut faptul că Parlamentul a adoptat prevederile contestate în lipsa acceptului Guvernului şi fără consultarea entităţilor locale.

“Avînd în vedere modalitatea adoptării amendamentelor contestate, fără acordarea unei perioade rezonabile pentru punerea în aplicare şi fără subvenţionarea autorităţilor publice locale de la bugetul de stat pentru compensarea veniturilor ratate, au fost torpilate bugetele locale, fiind astfel încălcat şi principiul autonomiei locale”, se menţionează în hotărîrea Curţii.

Plafonarea taxelor locale a fost prevăzută în politica bugetar-fiscală pentru anul curent. Anterior mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale au cerut abrogarea prevederilor referitoare la plafonarea taxelor, întrucît acestea ar afecta bugetele aprobate de autorităţile locale.

Hotărîrea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial.

Comentarii

  1. Mariana spune:

    Si pina in prezent taxele locale aveau stabilite un plafon maxim in Codul Fiscal, iar autoritatile publice locale si-l stabileau individual pentru localitate. Acum ce s-a schimbat? Alte venituri „ratate” nu au existat nici pina acum. Vor subventionare pentru un venit virtual?

  2. Aliona spune:

    Chiar plafonarea taxelor locale era binevenita, mai ales p-u micul bussines.In tara noastra cu cumatrizm si nemurizm, li se fac favori primarilor si nu bugetelor primariilor defapt, totodata, stimulind si mai mult coruptia.Cum ar fi realitatea, cumatru achita 1000 lei p-u magazin,iar careva acolo cu o ghereta-5000 lei, ca nu-i de-a meu, sau…..???

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...