37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova și efectuate în țară au depășit 3,4 miliarde de lei

Plățile cu cardurile emise în Republica Moldova și efectuate în țară au depășit 3,4 miliarde de lei

13.11.20171.177 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Piaţa operațiunilor fără numerar cu carduri emise în Republica Moldova și efectuate în ţară a atins în nouă luni a acestui an nivelul record de 3.4 miliarde de lei, cu circa 200 milioane de lei peste cifra înregistrată pe întreg anul 2016. Achitările cu cardul la rețelele comerciale, benzinării și alte unități de prestări servicii își mențin și în 2017 tendința de creștere puternică din ultimii șase ani, mult peste media pieţei, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), informează MOLDPRES.

Este al șaselea an consecutiv în care achitările cu instrumente de plată electronică în rețelele comerciale şi alte unități ce prestează servicii cresc puternic și au atins o pondere de peste 10 la sută, în trimestrul trei al acestui an. Moldovenii au făcut cumpărături în țară şi au achitat servicii la POS terminale în sumă de 1.2 miliarde de lei. Achitările cu instrumente de plată electronică s-au majorat în iulie-septembrie cu 48.6 la sută faţă de perioada similară a anului precedent, triplu peste media pieței, care a înregistrat o creștere de 15.9 la sută.

Patru din zece operațiuni cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în ţară au reprezentat-o plățile fără numerar.Zilnic au fost efectuate peste 44 mii de tranzacții de achitare prin POS terminale pentru servicii sau cumpărături.

Un număr de 16 189 POS terminale instalate în rețelele de magazine, benzinării şi alte unități de prestare a serviciilor sau comerț stau la dispoziția posesorilor celor peste 1,68 milioane de carduri aflate în circulație la sfârșitul primului trimestru. Doar în iulie-septembrie au fost instalate circa 400 de noi terminale.

Populația însă mai continuă să folosească cardurile în special pentru a scoate bani din bancomat. Retragerile de numerar la bancomate au crescut în trimestrul trei al anului curent cu 1.2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut şi au atins cifra de 10.5 miliarde de lei.

Datele BNM mai arată că operațiunile cu carduri emise în Republica Moldova efectuate în străinătate și-au menținut tendința din ultimii ani, o creștere relativ mai puternică a valorii operațiunilor și o pondere înaltă a plăților fără numerar.Tranzacțiile peste hotare efectuate de posesorii cardurilor moldovenești a atins cifra de 1.2 miliarde de lei, în trimestrul trei, iar 86 la sută din totalul operațiunilor au reprezentat achitările fără numerar.

Pe de altă parte, străinii sau moldovenii care au carduri emise în străinătate au cheltuit în Moldova în iulie-septembrie a acestui an aproximativ 1,9 miliarde de lei, față de un miliard 590 milioane de lei în perioada corespunzătoare a anului trecut.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...