37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Plăţi vamale de circa 4.000.000 de lei, neîncasate la buget

Plăţi vamale de circa 4.000.000 de lei, neîncasate la buget

14.08.20121.151 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Plăţi vamale de circa 4.000.000 de lei, neîncasate la buget

 

 

Procurorii au verificat cum se respectă legislaţia la aplicarea scutirilor de taxă vamală şi taxă pe valoare adăugată pentru importul activelor materiale destinate includerii în capitalul statutar al întreprinderilor.

Oamenii legii au depistat mai multe cazuri în care agenţii economici, schimbând destinaţia finală a activelor materiale importate pe teritoriul Republicii Moldova, le-au înstrăinat altor persoane fără achitarea drepturilor de import în mărimea scutirii de care au beneficiat.

Suma totală a plăţilor vamale neîncasate la buget se estimează la circa 3 milioane 900 mii lei.

Totodată, procurorii au constatat şi unele deficienţe în activitatea instituţiilor abilitate, cu privire la organizarea procesului de exercitare a supravegherii vamale în conformitate cu art. 35 Cod vamal. Articolul dat stabileşte că în cazul în care mărfurile sunt puse în liberă circulaţie cu acordarea de facilităţi fiscale şi vamale pe motivul destinaţiei lor finale, acestea rămân sub supraveghere vamală, iar neîndeplinirea acestor prevederi se soldează cu neasigurarea perceperii plăţilor vamale în mărime deplină.

De asemenea, s-a constatat că la importul activelor materiale destinate includerii în capitalul social nu se asigură verificarea provenienţei sursei de majorare a capitalului social.

Procuratura Generală a sesizat Ministerul Finanţelor şi Camera Înregistrării de Stat, solicitându-le să colaboreze şi să implementeze mecanisme eficiente de asigurare a respectării legislaţiei la acest capitol.

 

Comentarii

  1. ghenadie negara spune:

    mecanism foarte prost de aplicare a facilitatii la acest capitol. dak lumea ar citi si ar intra in esenta, dar…….. noi avem ceia ce avem. de park era greu de scris in regulament sau CF atit sursa: clar si fara zakidoane, cit si temenul minim de utilizare a activului la agentul economic in CS al caruia a fost depus activul.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...