37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Piaţa germană a muncii, atractivă pentru imigranții europeni

Piaţa germană a muncii, atractivă pentru imigranții europeni

02.10.20131.030 views Deutsche Welle
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Piaţa germană a muncii, atractivă pentru imigranții europeni

Concurenţa pe piaţa germană a muncii creşte. Unul dintre motive este numărul mare de imigranţi din Uniunea Europeană, care îşi caută aici de lucru.

Cetăţenii Uniunii Europene îşi caută din ce în ce mai des locuri de muncă în Republica Federală, motiv pentru care creşte concurenţa de pe piaţa germană a muncii.

În prezent, 270.000 de imigranţi din UE speră să găsească un job la firmele germane, conform Agenţiei federale de plasare a forţei de muncă (BA). Numărul şomerilor a scăzut în septembrie la 2,85 milioane, rămânând totuşi mai ridicat cu 61.000 de persoane decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata şomajului a fost în septembrie de 6,6%, arată statisticile Agenţiei.

“Concurenţa pe piaţa germană a muncii a crescut în acest an”, a declarat la Berlin Heinrich Alt, membru în conducerea BA. Situaţia s-ar putea schimba în 2014, spune acesta, dacă economiile ţărilor puternic afectate de criză şi-ar reveni uşor şi oamenii ar fi motivaţi să se întoarcă în ţările lor. Şomajul ajunge acum în Grecia la un nivel record de 28%, în Spania la 26%, iar în Italia la 12,2%. Situaţia e cu atât mai dramatică în rândul tinerilor din aceste ţări, mai ales în Grecia, unde şomajul în grupele de vârstă de până la 25 de ani a atins 61,5%.Calificări pentru şomeri

Şomajul a scăzut uşor şi în zona euro: 19,1 milioane de femei şi bărbaţi nu aveau în august un loc de muncă. În cele 28 de state UE, procentul e mai mare, de 26,5%, conform Eurostat. Statisticile publicate la 1 octombrie arată că în România şomajul atingea în august 7,5%.

Cea mai puternică economie din Europa se confruntă însă în continuare cu lipsa specialiştilor. “În general, situaţia de pe piaţa germană a muncii e una bună, dar ne confruntăm cu probleme structurale”, a adăugat Alt, referindu-se la faptul că, deseori, calificările celor care aplică la un job nu se potrivesc cerinţelor companiilor. Aproximativ 20% din cei fără meserii sunt şomeri. În rândul persoanelor cu anumite calificări, şomajul ajunge în Germania la 5,4%, iar din cei cu studii superiaore, numai 2,4% nu îşi găsesc de lucru.

Politica de plasare a forţelor de muncă se va concentra în continuare pe şcolarizări şi calificare suplimentară pentru şomeri. BA încearcă să plaseze mai mulţi oameni în firmele mici şi mijlocii, în job-uri care presupun calificări speciale.

La forţele de muncă venite în Germania din alte ţări se adaugă 190.000 de femei şi persoane aproape de vârsta pensionării, care îşi caută un loc de muncă.

Comentarii

  1. Salau Irina spune:

    Piata germana a muncii este o piata cu perspective stralucite, dar numai pentru acei care stiu limba germana, cunosc calculatorul si sunt rezistenti la atmosfera poate nu intotdeauna ospitaliera a Germaniei fata de straini.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...