37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 9 mii de încălcări a Codului muncii. Numărul accidentelor de muncă este în creștere

Peste 9 mii de încălcări a Codului muncii. Numărul accidentelor de muncă este în creștere

15.03.2017866 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Anul trecut au fost înregistrate peste nouă mii de cazuri de încalcare a Codului muncii. Datele au fost prezentate de șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor (IMS), Elena Carchilan, pentru Bizlaw.md. Astfel, pe parcursul anului 2016 au fost efectuate 513 de vizite la întreprinderi și instituții, unde sunt angajați peste 63 de mii de salariați.

Potrivit șefei IMS, în cazul celor peste 9 mii de abateri, au fost emise procese verbale către angajatori de a înlătura deficiențele. Încălcările s-au referit la probleme de securitatea muncii, relațiile de muncă, convențiile colective la nivel ramural sau național, sau probleme ce vizează contractele de muncă. Alte probleme depistate la angajatori se referă la întârzierile la plata salariilor sau temperaturi de până la +12, pe timp de iarnă, în încăperile unde munceau angajații.

În același timp, anul trecut s-au produs mai multe accidente de muncă comparativ cu 2015. Prin urmare, au avut loc 449 de accidente, care s-au soldat cu accidentarea a 472 de persoane. În 2015, numărul accidentelor de muncă a fost de 411, cu 430 de persoane accidentate.

În 2016 au fost înregistrate 66 de accidente în care au decedat 69 de persoane. Cifrele sunt mai mari comparativ cu 2015, când au fost înregistrate 65 de accidente, în care și-au pierdut viața 65 de persoane. Anul trecut au avut loc și 46 de accidente grave, care s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă în cazul a 61 de persoane.

Potrivit Codului muncii, în caz de vătămare a sănătăţii sau deces al salariatului ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, salariatului i se compensează salariul (venitul) nerealizat, precum şi cheltuielile suplimentare pentru reabilitarea medicală, socială şi profesională. În caz de deces, se compensează familiei defunctului cheltuielile legate de deces. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...