37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 80% din depozitele cetăţenilor, plasate în patru bănci. Suma depunerilor băneşti în bănci s-a redus semnificativ

Peste 80% din depozitele cetăţenilor, plasate în patru bănci. Suma depunerilor băneşti în bănci s-a redus semnificativ

22.12.2015997 views Adevarul.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

După falimentul băncilor furate, datele Băncii Naţionale a Moldovei arată că suma depozitelor în lei şi în valută s-a redus considerabil pe parcursul ultimelor două luni. Comparativ cu luna septembrie, suma depozitelor în lei a marcat în noiembrie o scădere de circa 19%, iar cea a depozitelor în valută - de peste 31%.

Băncile au înregistrat, în noiembrie, o valoare a depozitelor în moneda naţională de peste 22,98 miliarde de lei, iar cea a plasărilor în valută străină - de circa 26,5 miliarde de lei. Informaţia prezentată de Banca Naţională a Moldovei (BNM) arată că suma plasărilor băneşti ale deponenţilor s-a diminuat semnificativ după ce băncile implicate în „jaful secolului" au intrat în procesul de lichidare.

Cele mai multe depozite sunt la Moldova-Agroindbank

Cea mai mare sumă a plasărilor băneşti a fost înregistrată în cazul băncilor Moldova-Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank şi Mobiasbancă. Astfel, cea mai mare sumă a depozitelor a fost atestată la Moldova-Agroindbank unde plasările băneşti în lei au constituit 6,4 miliarde de lei, iar cele în valută - 7,5 miliarde de lei. Şi Moldindconbank a înregistrat o creştere de 47 milioane de lei a plasărilor băneşti în moneda naţională comparativ cu luna septembrie, valoarea totală fiind de 6,38 miliarde de lei. Suma depozitelor în valută a constituit 5,16 miliarde de lei.Depunerile băneşti în lei la Victoriabank au însumat 3,73 miliarde de lei, iar cele în valută - 5,34 miliarde de lei. Mobiasbancă a înregistrat o valoare a plasărilor băneşti în moneda naţională de 2,12 miliarde de lei, iar în valută - de 3,26 miliarde de lei.

Suma depunerilor băneşti, în cădere liberă

Suma totală a depozitelor în lei a constituit 49,5 miliarde de lei, marcând o scădere de peste 25% faţă de luna septembrie. Astfel, datele BNM arată că 80,58% din totalul depozitelor bancare se află în cele patru bănci.

În acelaşi timp, băncile care au înregistrat cele mai mici sume ale depozitelor sunt EuroCreditBank (depozite în lei de 94,5 milioane de lei şi în valută de 140,09 milioane de lei), Comerţbank (depozite în lei de 242,57 milioane de lei şi în valută de 340,12 milioane de lei) şi BCR Chişinău (depozite în lei de 205,81 milioane de lei şi în valută de 565,41 milioane de lei).

Paradox: depozite în scădere, deşi dobânda este în creştere

Amintim că guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a declarat în cadrul ultimelor audieri din Parlament că din suma totală a creditelor de urgenţă de 14,48 de miliarde de lei, a fost cheltuită suma de 14,3 miliarde de lei dintre care marea parte a banilor a fost direcţionată spre rambursarea banilor depuşi de cetăţeni în cele trei bănci fraudate.

Experţii economici declarau anterior că decizia BNM de a majora rata de bază a dobânzii va duce la creşterea dobânzilor la depozitele în lei, ceea ce ar putea duce la atragerea unei sume mai mari a plasărilor băneşti în bănci. Totuşi, datele BNM arată că dobânzile mai mari la depozite nu a dus la creşterea sumei plasărilor băneşti în bănci. 13,7% a fost rata medie a dobânzii la depozite în luna noiembrie, marcând practic o valoare dublă faţă de începutul acestui an.

Comentarii

  1. Adrian spune:

    este si evident, ca multi se tem sa puna banii la banca.