37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 60 la sută dintre lucrătorii informali vor să primească salariul oficial integral și să achite impozite

Peste 60 la sută dintre lucrătorii informali vor să primească salariul oficial integral și să achite impozite

21.01.2016915 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 60 la sută dintre lucrătorii informali sînt gata să solicite angajatorului să li se achite salariul oficial integral, din care să fie reţinute impozite şi contribuţii, potrivit unui studiu realizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Totodată, 65% din respondenţi au spus că sînt dispuși să se asigure în mod individual, pentru a beneficia de drepturile sistemului de asigurări sociale, informează MOLDPRES. 

Potrivit CNSM, respondenții au spus că nu sînt motivați să contribuie la sistemul de securitate socială, deoarece plăţile pentru acoperirea riscurilor sociale sînt foarte reduse.

Sondajul atestă că 54% dintre lucrătorii care muncesc la negru nu au beneficiat de servicii medicale fără plată.45 la sută dintre respondenţi nu au primit plăţi pentru concediu de boală, iar 41% - pentru concediu de odihnă. Circa o treime dintre intervievaţi nu au primit diferite subvenţii sau compensaţii din partea statului.

Dintre lucrătorii intervievaţi, 59 la sută au un loc de muncă permanent, iar 40 la sută activează cu ziua sau pentru îndeplinirea unei lucrări. În acelaşi timp, 53% din respondenți nu au un contract de muncă în formă scrisă, iar 75% au confirmat că au stabilită cu angajatorul mărimea salariului pe care îl vor primi pentru munca depusă.

Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de 500 de persoane, care nu au încheiat un contract de muncă cu angajatorul, primesc o parte sau în totalitate salariul în mod neoficial sau nu li se reţine din salariul integral impozite şi contribuţii.Studiul a fost efectuat cu susţinerea financiară a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Creştine din Olanda.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...