37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 50 de antreprenori noi pe piaţa comunicaţiilor electronice şi cea a serviciilor poştale

Peste 50 de antreprenori noi pe piaţa comunicaţiilor electronice şi cea a serviciilor poştale

18.01.20171.128 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 50 de întreprinzători au obținut anul trecut dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicații electronice sau servicii poștale, anunţă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Pe piața de comunicații electronice au intrat în 2016 26 de întreprinzători, dintre care 22 au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicații electronice, iar patru - numai servicii.Pe primele trei locuri în topul preferințelor antreprenorilor au fost rețelele publice terestre de acces la puncte fixe, serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale.

Astfel, anul trecut numărul întreprinzătorilor înscriși în Registrul public al furnizorilor de rețele și servicii de comunicații electronice a crescut cu 0,7% față de anul 2015 și a totalizat 551. Dintre aceștia, 392 - beneficiază de dreptul de a furniza atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice, 88 - de a furniza rețele și 71 - servicii de comunicaţii electronice.

Referitor la serviciile poştale, în Registrul public al furnizorilor au fost înscrise anul trecut 28 de persoane. 11 dintre acestea dețin dreptul de a furniza servicii din afara sferei serviciului poștal universal, iar 17 - dreptul de a oferi atât servicii din sfera serviciului poștal universal, cât și din afara sferei acestui serviciu.

Serviciul poștal universal reprezintă furnizarea permanentă a unui set de servicii poştale (trimiteri poștale și colete poștale interne și internaționale, servicii de trimitere recomandată internă și internațională etc.), de o calitate determinată, în toate localităţile de pe teritoriul ţării, la preţuri accesibile pentru toţi utilizatorii.

ANRCETI aplică regimul de autorizare generală a activităţilor în domeniul comunicaţiilor electronice începând cu anul 2008, iar a activităților în domeniul serviciilor poștale - din octombrie 2016. Persoana fizică sau juridică care intenţionează să furnizeze reţele şi/sau servicii publice de comunicaţii electronice ori servicii poștale transmite autorităţii o notificare cu privire la această intenție, după care îşi poate începe activitatea. Ulterior, ANRCETI eliberează solicitantului o declaraţie informativă/certificat-tip prin care se atestă depunerea notificării şi înscrierea acestuia în Registrul public respectiv al furnizorilor, precum şi drepturile şi obligaţiile furnizorului de comunicații electronice sau de servicii poștale.

Procedura de autorizare generală este gratuită, iar dreptul de a furniza rețele și servicii publice de comunicaţii electronice sau servicii poștale se acordă pe un termen nelimitat.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...