37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 400 de contribuabili au anunţat că au în cont între 500 mii şi peste 1 milion de lei

Peste 400 de contribuabili au anunţat că au în cont între 500 mii şi peste 1 milion de lei

06.11.20121.217 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

Peste 400 de contribuabili au anunţat că au în cont între 500 mii şi peste 1 milion de lei

 

Modificările la Codul Fiscal, intrate în vigoare în luna septembrie curent, care se referă la metodele şi sursele indirecte de estimare a veniturilor impozabile ale persoanelor fizice, au determinat peste 400 de contribuabili să depună la fisc declaraţii privind mijloacele băneşti disponibile la 1 ianuarie 2012. Informaţia a fost comunicată, într-un interviu pentru Radio Moldova, de către Gheorghe Cojocaru, şef-adjunct la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, transmite Info-Prim Neo.

Dintre contribuabilii care și-au declarat mijloacele băneşti disponibile la 1 ianuarie 2012, 50 de persoane au notat în declaraţii şi au confirmat prin extrasele din conturile bancare că disponibilul de mijloace la 1 ianuarie 2012 constituia mai mult de 1milion de lei. Alte 350 de declaraţii vizau mijloace disponibile de la 500 de mii până la 1 milion de lei. Sumele declarate nu vor fi supuse impozitării atunci când veniturile persoanelor fizice obţinute în anul curent vor fi estimate prin metode şi surse indirecte. Şeful adjunct al IFPS a reamintim că declaraţiile privind disponibilul de mijloace băneşti la 1 ianuarie 2012 pot fi depuse până la 31 decembrie 2012. Formularul declaraţiei poate fi descărcat pe site-ul Serviciului Fiscal de Stat sau obţinut la inspectoratele fiscale teritoriale.

Gheorghe Cojocaru a precizat că metodele şi sursele indirecte de estimare a veniturilor vor fi aplicate faţă de persoanele fizice care în perioada unui an fiscal, începând cu 1 ianuarie 2012, vor procura proprietăţi (case şi alte imobile, maşini, acţiuni), ce depăşesc cumulativ suma de 1 milion de lei, precum şi asupra celor care vor efectua alte cheltuieli individuale ce depăşesc suma de 500 mii lei.

Referindu-se la sursele indirecte de informare despre cheltuielile efectuate sau proprietăţile procurate de persoanele fizice, şeful-adjunct al IFPS a menţionat că legislaţia prevede 8 asemenea surse. Printre acestea: oficiile cadastrale, băncile comerciale, companiile de turism, oficiile de înregistrare a mijloacelor de transport, companiile registratoare de valori mobiliare.Informaţiile venite, bunăoară, de la vecini sau alte persoane vor fi apreciate drept semnale pentru verificare.

„După 31 decembrie curent, când se va încheia procesul de recepţionare a declaraţiilor privind mijloacele disponibile la 1 ianuarie 2012, rolul inspectoratelor fiscale teritoriale în aplicarea metodelor şi surselor indirecte se va încheia. Cu aceste activităţi se va ocupa un număr mic de colaboratori ai direcţiei formate în cadrul IFPS, ca să fie evitată scurgerea de informaţii şi asigurată confidenţialitatea datelor. În prezent are loc instruirea acestor colaboratori ”, a comunicat Gheorghe Cojocaru.

Modificările la Codul Fiscal care prevăd mecanismul de aplicare a metodelor indirecte de estimare a veniturilor au fost publicate la 14 septembrie în Monitorul Oficial.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Da poate sa fie asa o situatie ca o sa declaram banii pina la 1 mln si peste si in 2013 de exemplu sa iasa o lege care sa oblige persoanele date sa plateasca impozit pe venit din aceste sume???

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...