37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 40% din împrumuturile acordate de către organizațiile de microfinanțare din Moldova nu sunt asigurate cu gaj

Peste 40% din împrumuturile acordate de către organizațiile de microfinanțare din Moldova nu sunt asigurate cu gaj

01.09.20171.558 views INFOTAG
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Peste 40% din împrumuturile acordate de către organizațiile de microfinanțare din Moldova nu sunt asigurate cu gaj.

După cum a relatat într-un interviu pentru corespondentul INFOTAG directorul Direcţiei generale plasamente colective şi microfinanţare din cadrul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Alina Cebotariov, din totalul împrumuturilor acordate - 38% sunt oferite pe termen scurt, dintre care 44% nu sunt asigurate cu gaj, iar pentru cele de la 1 an până la 5 ani, acest indicator este de 30%.

„Totodată, pe măsura creşterii termenului de acordare mai mult de 5 ani şi, respectiv, a valorii acestora, doar 7% nu sunt acoperite cu gaj, de altfel o tendinţă similară menţinută faţă de anul 2015", a spus ea, menționând că organizaţiile de microfinanţare independente aplică politici de gestiune a portofoliului, asigurându-şi riscurile de nerambursare a împrumuturilor acordate pe măsura creşterii termenului de scadenţă a acestora.

Caracterizând tendința în creștere a numărului companiilor de microfinanţare, în CNPF au atras atenția asupra faptului că factorii de bază care duc la apariţia lor sunt cadrul legal actual foarte liberal, care nu conţine careva reglementări prudenţiale sau neprudenţiale, simplitatea iniţierii afacerii date, şi, nu în ultimul, rând profitabilitatea desfăşurării acestei activităţi, cu o rentabilitate a activelor de circa 10% şi o rentabilitate a capitalului de 27%.

Potrivit ei, primele 10 entităţi care deţin o cotă de 77% din totalul împrumuturilor acordate pe sistem sunt reprezentate de către societăţi care prestează inclusiv servicii de leasing financiar, pun la dispoziţie împrumuturi ipotecare, precum şi credite asociaţiilor de economii şi împrumut. Media unui împrumut este de circa 300 mii lei.

„Pe de altă parte, există alte 106 organizaţii de microfinanţare, a căror cotă pe piaţă reprezintă doar 23%, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 30 mii lei. Din datele financiare statistice prezentate de către aceste companii, cel mai mic împrumut este de circa 700 lei", a conchis Alina Cebotariov.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...