37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 40 de mii de cetățeni și-au declarat veniturile. Declarația electronică este mai puțin atractivă

Peste 40 de mii de cetățeni și-au declarat veniturile. Declarația electronică este mai puțin atractivă

09.03.2017983 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

În primele două luni ale anului, peste 40 de mii de contribuabili și-au declarat veniturile la Fisc. Datele au fost prezentate de către Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, pentru Bizlaw.md. Potrivit cifrelor, aproape 36 de mii de contribuabili și-au declarat veniturile pe suport de hârtie și doar peste 6 mii de cetățeni au depus declarațiile electronic.

Astfel, de la 1 ianuarie, aproape 18 mii de cetățeni, persoane fizice, au depus declarația CET -15 la Fisc pe suport de hârtie. La capitolul declarații electronice cifra este extrem de mică. Și asta pentru că, doar puțin peste 300 de persoane și-au declarat veniturile online.

Potrivit datelor de la Fisc, peste 2.500 de cetățeni au depus declarația cu privire la impozitul pe venit, VEN 12, prezentându-se la instituția fiscală. La aceată categorie, cifra declarațiilor electronice este mai mare. Mai exact, peste 3.600 de contribuabili și-au declarat veniturile.

La fel, peste 12 mii de contribuabili au depus, în primele două luni, darea de seamă privind impozitul pe venitul din activitatea operațională. Cei mai mulți - 10 mii au ales să depună declarațiile pe suport de hârtie și doar puțin peste două mii, în varianta electronică. Iar la capitolul darea de seamă fiscală, peste patru mii de contribuabili și-au declarat veniturile și doar 130 au ales varianta electronică.

Inspectoratul Fiscal de Stat a precizat că, deocamdată, nu dețin date despre numărul persoanelor fizice care au direcționat 2% din venituri către organizațiile neguvernamentale. Acestă informație va putea fi accesată abia după finalizarea procesării declarațiilor nominalizate.

Amintim că Inspectoratul Fiscal de Stat a prelungit, cu o lună, termenul de depunere a declarațiilor pe venit pentru persoanele fizice și, cu încă două zile, pentru persoanele juridice. Prin urmare, persoanele fizice vor trebui să prezinte declarația de venit până în data de 30 aprilie și nu 31 martie. Pentru agenții economici termenul limită va fi 27 martie, fiind prelungit cu două zile, pe motiv că data de 25 martie este în weekend.

Conform Inspectoratului Fiscal de Stat, sunt obligate să-şi declare veniturile, persoanele care au obţinut salariu de la două sau mai multe locuri de muncă și care, cumulativ, depăşesc suma de 29.640 de lei sau persoanele care au obţinut venit din salariu şi din vânzarea unei proprietăţi în aceeaşi sumă.

Contribuabilii care nu se vor conforma riscă să fie amendați. În cazul în care nu vor prezenta declarația sau o vor prezenta cu informații neautentice vor fi amendați cu 1.000 de lei, iar dacă vor prezenta declarația cu întâziere, vor fi sanționați cu amendă de 200 de lei. 

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...