37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 40 de cereri de finanțare nerambursabilă, în cadrul PARE 1+1, au fost aprobate

Peste 40 de cereri de finanțare nerambursabilă, în cadrul PARE 1+1, au fost aprobate

17.04.2018631 views Bani.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1" a aprobat vineri, 13 aprilie, 44 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create sau extinse/dezvoltate de emigranți sau rudele acestora, în sumă totală de 10,62 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create peste 100 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 28,20 milioane de lei.

„Programul PARE 1+1 este un instrument eficient pentru atragerea resurselor financiare în economia Republicii Moldova. Pentru Ministerul Economiei și Infrastructurii atragerea investițiilor este o prioritate. În plus, creează o imagine pozitivă a țării. Apreciez faptul că Programul prezintă interes activ în rândul migraților. Cunosc persoane care cu susținerea programului PARE 1+1 s-au implicat și și-au lansat o afacere. Mă bucură interesul tot mai sporit față de granturile oferite de PARE 1+1, de aceea vreau să găsim și alte modalități ca să aducem cetățenii noștri acasă și să-i susținem să lanseze afaceri", a subliniat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

Din cele 44 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 43% sunt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 57% sunt start-upuri. Totodată, 16 afaceri sunt create de lucrătorii emigranți, care s-au întors de peste hotare, iar 28 - de rudele de gradul I ale emigranților. Datele statistice arată că aproape jumătate din afaceri sunt create și administrate de tineri, iar o treime - de femei.

Afacerile sunt amplasate în 22 de raioane și municipiul Chișinău. Cei mai mulți solicitanți, 31 la număr, vor investi în agricultură: cultivarea cerealelor și viței-de-vie, a legumelor în spații protejate, creșterea animalelor și dezvoltarea afacerilor în apicultură. Alți nouă beneficiari vor presta servicii de agrement, construcții, sănătate și asistență socială, servicii de morărit și de reparație auto. Patru beneficiari și-au concentrat activitatea în industria de prelucrare și sectorul agroalimentar: fabricarea produselor textile/îmbrăcămintei/pieilor, prelucrarea lemnului, producere de peleți și fabricarea biscuiților.

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 44 de solicitanți investesc banii proveniți din munca desfășurată în Italia - 20 solicitanți; Rusia - 12 solicitanți; Marea Britanie - 3 solicitanți; SUA - 2 solicitanți și câte un solicitant din România, Belgia, Germania, Israel, Franța, Portugalia și Spania.

Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, pe parcursul derulării Programului „PARE 1+1" 1136 întreprinderi au beneficiat de acces la finanțare. Investițiile în economie sunt estimate la peste 697,97 milioane de lei, dintre care circa 215,8 milioane de lei constituie suma granturilor aprobate în cadrul Programului. Astfel, la fiecare leu transferat din cadrul Programului sunt atrași circa 3,23 lei investiții în economie.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii emigranți şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1", astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...