37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 3 milioane de lei, bani nedeclarați de către agenții economici. Ce amenzi riscă

Peste 3 milioane de lei, bani nedeclarați de către agenții economici. Ce amenzi riscă

01.08.2017875 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Mai mulți agenți economici, riscă să fie cercetați penal pentru evaziune fiscală. Doar în prima jumătăte de an, Serviciul Fiscal de Stat a expediat către structurile de drept peste 200 de denunțuri. Acestea vizează încălcări ale legislației fiscale, care conțin elemente ale infracțiunii prevăzute în Codul penal, în ceea ce privește evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiile și organizațiilor.

Denunțurile către structurile de drept au fost perfectate în urma controalelor fiscale efectuate, în rezultatul cărora s-au calculat suplimentar obligaţii fiscale în sumă de peste 3,1 miliarde de lei. Din această sumă:

  • impozite și taxe - 1,7 miliarde de lei;
  • amenzi și majorări de întârziere - 1,4 milioane de lei.

Potrivit articolului 244 din Codul penal, evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor și organizațiilor se consideră fie prin includerea în documentele contabile, fiscale sau financiare a unor date denaturate privind veniturile sau cheltuielile, a unor cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale ori care au la bază operaţiuni ce nu au existat, fie prin tăinuirea unor obiecte impozabile, dacă suma impozitului care trebuia să fie plătit depăşeşte 1.500 de unităţi convenţionale.

Aceast gen de infracțiune se pedepsește cu amendă, care poate ajunge la peste 160 de mii de lei sau cu închisoare de până la trei ani. În ambele cazuri, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani. Pentru persoanele juridice sunt prevăzute amenzi de până la 300 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.

Potrivit Codului penal, aceeași acțiune, care a condus la neachitarea impozitului în proporţii deosebit de mari, se pedepsește cu amendă care ajunge la aproape 270 de mii de lei sau cu închisoare de până la șase ani. În ambele cazuri se aplică privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani. În asemenea cazuri, persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 350 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...