37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 200 de agenți economici au participat la Forumul Economic Republica Moldova – Republica Turcia

Peste 200 de agenți economici au participat la Forumul Economic Republica Moldova – Republica Turcia

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Sâmbătă, 6 mai 2017, la Chișinău s-a desfășurat Forumul Economic Republica Moldova- Republica Turcia organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) şi Consiliul Relaţiilor Economice Externe din Turcia (DEIK).

Evenimentul care a avut drept obiective principale intensificarea relaţiilor comercial-economice moldo-turce, identificarea noilor posibilităţi de afaceri, stabilirea contactelor directe de colaborare cu businessmenii turci, încurajarea investiţiilor etc. a întrunit cca 150 de agenți economici autohtoni și 50 din Turcia.

În discursul rostit la deschiderea evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, a subliniat faptul că colaborarea economică dintre R. Moldova și Turcia este una dinamică și reciproc avantajoasă, cu reale posibilități de creștere, dat fiind faptul că țările noastre au semnat mai multe tratate și convenții bilaterale. "CCI a Republicii Moldova, ca reprezentant al mediului de afaceri are stabilite colaborări fructuoase cu partenerii turci (DEIK, Consiliul de afaceri Moldo-Turc etc.) cu care a organizat mai multe activități de susținere a businessului printre care foruri de afaceri. De asemenea,  companiile autohtone participă la diferite expoziții din Turcia.", a mai subliniat sursa citată.

Premierul Pavel Filip a salutat prezența oamenilor de afaceri turci la Chișinău și a apreciat drept foarte bune relațiile comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Turcia. În acest sens, Pavel Filip a remarcat că Turcia se află printre primii 10 parteneri externi ai țării noastre, iar îmbunătățirea cadrului legal de cooperare prin semnarea acordurilor în sectoarele comerțului și al investițiilor va permite un salt calitativ în acest domeniu.

„Valorificarea în continuare a relațiilor cu Republica Turcia este foarte importantă. Și nu doar prin prisma creșterii schimburilor comerciale și atragerii investițiilor și tehnologiilor turcești, dar și din perspectiva preluării unor modele, soluții, stimulente care au dus la succesul implementării reformelor structurale menite să dezvolte durabil economia țării și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor," a declarat Pavel Filip.

Prim-ministrul moldovean le-a vorbit oamenilor de afaceri turci despre eforturile Executivului de la Chișinău în scopul ameliorării climatului investițional, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, a actelor permisive, dar și a rapoartelor care trebuie prezentate de agenții economici. De asemenea, au fost relevate facilitățile oferite de Zonele Economice Libere și oportunitățile procesului de privatizare, la care sunt expuse companii importante ale statului. 

În această ordine de idei, Pavel Filip a  menţionat experiențele de succes ale investitorilor turci în Republica Moldova, îndemnând participanții la Forum să-și plaseze capitalul în țara noastră: „Suntem absolut deschiși pentru investițiile turcești. Încurajăm companiile turcești să exploreze și să participe activ la proiecte din sectoarele strategice precum infrastructura, telecomunicațiile, transportul, energetica".

La rândul său, Binali Yildirim a accentuat importanța constituirii unei platforme mai active de dezvoltare a comerțului moldo-turc, pentru a valorifica rezervele existente pe acest segment, în special la capitolul produse agricole. 

În context, oficialul s-a arătat încrezător că Forumul de afaceri moldo-turc va deschide noi orizonturi pentru oamenii de afaceri din cele două state. „Este important să eliminăm barierele în relațiile comercial-economice bilaterale, iar Forumul de astăzi și alte evenimente similare vor contribui la aceasta", a spus Premierul turc.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2016 volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia a constituit peste 334 milioane de dolari SUA. De asemenea, în țara noastră activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social al acestora însumând circa 378 milioane de lei.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...