37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 115 milioane de lei, alocate suplimentar în fondul de bază al AOAM

Peste 115 milioane de lei, alocate suplimentar în fondul de bază al AOAM

24.10.2017949 views CNAM
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Veniturile şi cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM) vor fi majorate cu 87 de milioane de lei. Aceasta este una dintre modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2017 adoptate în şedinţa de vineri, 20 octombrie, a Parlamentului.

Majorarea veniturilor fondurilor AOAM, se explică prin acumularea suplimentară de mijloace financiare din primele de asigurare în formă de contribuţie procentuală din salariu şi alte recompense, din primele în sumă fixă, precum şi din alte venituri.

Pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programul unic al AOAM, în fondul de bază vor fi orientate şi alte 28 de milioane 400 de mii de lei, rezerve acumulate din fondurile de profilaxie, de administrare, de rezervă, de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale.

Suma totală de 115 milioane 400 de mii de lei cu care va fi suplimentat fondul, de bază urmează a fi repartizată conform priorităţilor. Astfel, aproape 90 de milioane 685 de mii de lei vor fi direcţionate spre asistenţa medicală spitalicească, peste 19 milioane 715 mii de lei către asistenţa medicală urgentă prespitalicească, iar alte cinci milioane spre serviciile medicale de înaltă performanţă.

Creşterea veniturilor şi cheltuielilor fondului de bază va duce la majorarea sumelor contractuale încheiate cu instituţiile medico-sanitare privind serviciile medicale prestate beneficiarilor şi la o asigurare mai bună a accesului la serviciile medicale de înaltă performanţă şi spitaliceşti.

Astfel, din contul mijloacelor respective, din fondul de bază vor fi finanţate suplimentar servicii de tratament al hepatitelor virale şi cirozelor hepatice la copii şi adulţi. Pentru aceşti pacienţi au fost prevăzute şi servicii de înaltă performanţă. De asemenea, va fi majorat şi volumul de finanţare a cazurilor de infarct miocardic acut şi de transplant. Vor fi acoperite şi cheltuielile pentru deschiderea a 25 de echipe suplimentare de asistenţă medicală urgentă, fapt ce va reduce timpul de deplasare a ambulanţei solicitate în mediul rural. Totodată, vor fi alocate mijloace financiare şi pentru cazurile tratate, prestate supracontract de instituţiile medico-sanitare.

După publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor sus-menţionate, CNAM urmează să actualizeze şi Criteriile de contractare a instituţiilor medico-sanitare în cadrul sistemului AOAM pentru anul 2017, după care va negocia şi încheia acorduri adiţionale cu prestatorii de servicii medicale.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...