37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Peste 1 120 de fermieri au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015

Peste 1 120 de fermieri au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015

11.04.2016764 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat, cu referire la datele Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, că peste 1 120 producători agricoli au primit plățile restante la subvenții pentru anul 2015, în valoare totală de 18 milioane de lei. Astfel, pe parcursul săptămînii și-au ridicat subvențiile 465 de fermieri, informează MOLDPRES.

Spre achitare mai rămîn 2525 de dosare, precizează un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Startul achitării datoriilor la plata subvențiilor pentru anul trecut a fost dat săptămîna trecută.

Anterior ministrul Agriculturii, Eduard Grama, a declarat că datoriile la subvenții pentru anul trecut se ridică la 400-430 milioane de lei. Ministrul a mai adăugat că a fost elaborată Legea privind subvenționarea care va fi prezentată Parlamentului și speră să fie adoptată în sesiunea de primăvară-vară. "Legea o să stabilească principiile subvenționării și astfel vor fi excluse problemele, inclusiv datoriile, generate de faptul că regulamentul de subvenționare se aproba la jumătate de an", a menționat Eduard Grama.

În anul 2015, fondul de subvenţionare pentru agricultori a fost de 610 milioane de lei, din care 231.5 milioane de lei au reprezentat datoriile pentru anul precedent și alte 45 milioane datorii la compensații.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare mai menționează că a fost prezentat spre consultare publică proiectul Hotărîrii de Guvern cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016. Proiectul este propus spre consultare pînă la 13 aprilie 2016.

Documentul conține măsuri noi de subvenționare, ca susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice, precum și serviciile de consultanță și formare pentru producătorii agricoli. Totodată, proiectul prevede că tinerii fermieri și/sau femeile-fermier vor beneficia suplimentar de 15% din valoarea subvenției calculate.

Proiectul a fost adaptat la cerințele Comisiei Europene, stipulate în acordul de finanțare pentru Programul ENPARD Moldova - "Suport pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală".

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...