37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Persoanele fizice ce desfășoară activități independente vor avea dreptul de a întocmi acte de achiziție a mărfurilor

Persoanele fizice ce desfășoară activități independente vor avea dreptul de a întocmi acte de achiziție a mărfurilor

16.06.20171.064 views Monitorul Fisc.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Persoanele fizice, care desfășoară activități independente și procură mărfuri (produse agricole) de la persoanele fizice (cetățeni), vor avea dreptul de a întocmi actul de achiziție a mărfurilor. Modificări și completări în acest sens la Ordinul nr.130 din 30 septembrie 2010, care se referă la aprobarea formularului tipizat de document primar cu regim special "Act de achiziție a mărfurilor", este propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor. Perfectarea acestui act va confirma cheltuielile din veniturile obținute pentru procurare mărfurilor (produselor agricole respective). 

O altă modificare și completare este înaintată de MF la Ordinul nr.2 din 9 ianuarie 2017. Prin aceasta, urmează a fi elaborate indicații metodice întru reglementarea specificului ținerii evidenței veniturilor și cheltuielilor în scopuri fiscale de către persoanele ce desfășoară activități independente (conform cap.102 din titlul II al CF). Indicațiile elaborate descriu modul de întocmire și completare a unui Registru-jurnal, în care persoana fizică, care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor, va înregistra veniturile și cheltuielile aferente activității. De asemenea, indicaţiile prevăd utilizarea obligatore a maşinii de casă şi control.

Reamintim în context că, la finele anului trecut, Codul fiscal a fost completat cu un nou capitol ce se referă la regimul fiscal stabilit pentru persoanele fizice ce desfășoară activității independente. Aceasta, având în vedere că activitățile de comerț nu vor putea fi desfășurate în baza patentei de întreprinzător. 

Activitățile independente, în viziunea MF, prezintă o treaptă intermediară. Persoanele fizice, ce desfășoară activități independente de comerț cu alte peroane fizice, fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activităţii de antreprenoriat, urmează să dezvolte afacerea și, ulterior, să se înregistreze sub o altă formă de organizare juridică, prevăzută de legislație (întreprindere individuală, SRL, SA).

Proiectul ordinului privind particularitățile ținerii evidenței veniturilor și cheltuielilor în scopuri fiscale de către persoanele fizice ce desfășoară activități independente, în domeniul comerțului cu amănuntul (cu excepția mărfurilor supuse accizelor) este expus pentru consultări publice până la 23 iunie curent.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...