37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Persoanele care predau în bază de patentă nu vor putea oferi certificate de competențe

Persoanele care predau în bază de patentă nu vor putea oferi certificate de competențe

01.06.20171.037 views BizLaw.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Persoanele care oferă cursuri și meditații nu vor avea dreptul să ofere certificate de competențe, dacă activează în bază de patentă. Modificare este prevăzută într-un document de aviz pe care Guvenul l-a dat asupra unui proiect de lege, inițiat de deputatul Nae-Simion Pleșca.

Inițiativa legislativă propusă de deputat prevede interzicerea activității în bază de patentă pentru persoanele care oferă cursuri și meditații. Guvernul urma să prezinte punctul său de vedere la ședința precedentă, însă a fost amânat.

În proiectul de aviz, inclus pe ordinea de zi a ședinței trecute, Guvernul nu susținea documentul. Motivul a fost că actualul cadru juridic trebuie menținut intact. Totuși, în documentul prezentat în ședința de astăzi, Guvernul a susținut parțial proiectul și a propus un amendament. Mai exact, ca cei care oferă cursuri și meditații în bază de patentă să nu aibă posibilitatea să ofere certificate persoanelor care vor urma cursurile.

La sfârşitul anului trecut erau valabile 720 de asemenea licenţe de activitate. Datele prezentate de Ministerul Economiei, pentru 2015, arată că încasările la bugetul de stat aferente taxei pentru patentele eliberate sau prelungite, pentru activitatea de predare a cursurilor și meditațiilor, au constituit 614,5 mii de lei, iar în 2016 - 561,9 mii de lei.

Amintim că, pentru unele categorii de activităţi patenta va fi exclusă începând cu anul 2019. Autorităţile au adoptat la sfârşitul anului trecut un proiect prin care le-a oferit patentarilor, care vând produse agricole şi cu amănuntul, un termen de doi ani de a trece de la patentă la activitate de întreprinzător, prin înregistrarea afacerii.

Comentarii

  1. Petru spune:

    Adica trebuie de creat companii!!!!

  2. Super contabil spune:

    Este cineva care a oferit Certificate calificative in baza patentei?

  3. ghenadie negara spune:

    asta va deveni o problema majora ptr ONC urile care practica activitatea data, „angajind” profesori cu patenta. deci cineva urmareste scopul ca profesorii sa medtiteze si sa incaseze de la „ascultatori” la ei acasa, nu sa ofere serviciul prin intermediul ONC urilor si sa incaseze prin acest ONC, lasind comisioane acestui ONC. Mai mult decit atit, ascultatorul nu contracteaza direct profesorului ci ONC ul si asteapta certificat de competenta de la acest ONC. daca certificatul va rupe algoritmul, atunci orice prestatie efectuata de catre profesor ONC ului in baza patentei va putea fi contestata, ca fiind inafara patentei. cu stima

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...