37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pentru prima dată într-o sută de ani! Cum se va schimba bancnota de zece dolari

Pentru prima dată într-o sută de ani! Cum se va schimba bancnota de zece dolari

18.06.20151.253 views Ziarul Național.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Statele Unite ale Americii au anunţat că vor pune în circulaţie o bancnotă de zece dolari cu imaginea unei femei, pentru prima dată în ultimii o sută de ani.

Identitatea personalităţii care va apărea pe bancnotă încă nu se cunoaște. Trezoreria se va consulta cu cetățenii americani până la finele anului curent pentru a desemna „femeia eminentă", notează Capital.ro.

Femeia respectivă îl va înlocui pe bancnota de zece dolari pe Alexander Hamilton, unul dintre părinţii fondatori ai SUA, consilier al lui George Washington, primul ministru de finanţe al SUA și cel care a contribuit la deschiderea primei bănci naționale americane.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a salutat decizia trezoreriei şi a propus-o ca efigie a bancnotei pe Harriet Tubman, o fostă sclavă şi militantă pentru abolirea sclaviei din secolul al XIX-lea. O altă sugestie a fost Jeannette Rankin, prima femeie aleasă în Congresul SUA în 1916.

Actualul ministru de finanţe al SUA, Jacob Lew, a precizat că noua bancnotă de zece dolari urmează a fi pusă în circulație în 2020, când se aniversează 100 de ani de la introducerea celui de al 19-lea amendament în Constituţie, prin care femeile au primit drept de vot.

Comentarii

  1. Agafia spune:

    Numai la noi pe toate bancnotele avem acelasi chip. De parca nu mai sunt si alte personalitati in istoria si cultura noastra

  2. Andrei spune:

    Da avem degraba o sa apara chipurile lui Voronin, Filat, Plahotniuc, Ghimpu 🙂 si alti gospodari ai tarii noastre 🙁

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...