37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pentru persoanele încadrate în muncă peste hotarele ţării

Pentru persoanele încadrate în muncă peste hotarele ţării

(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Pentru persoanele încadrate în muncă peste hotarele ţării

Cetăţenii Republicii Moldova, angajaţi la muncă prin contract în străinătate, în vederea asigurării protecţiei sociale, pînă la plecarea din ţară sînt obligaţi să înregistreze contractul de muncă la Casa Naţională de Asigurări Sociale şi să achite contribuţiile de asigurări sociale corespunzător tarifului stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale, dacă acordurile şi convenţiile internaţionale la care Republica Moldova este parte nu prevăd alte condiţii.

Persoanele, care pleacă să activeze în străinătate, corespunzător Legii bugetului asigurărilor sociale de stat anuale, achită contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii în funcţie de termenul indicat în contractul individual de muncă la momentul plecării.

Pentru a înregistra contractul individual de muncă la Casa Naţională de Asigurări Sociale este necesar de a prezenta bonul de plată privind achitarea contribuţiilor de asigurări sociale, contractul individual de muncă (original şi copie) şi buletinul de identitate (original şi copie).

Persoanele care pleacă la muncă în ţările cu care Republica Moldova are încheiate acorduri interguvernamentale în domeniul securităţii sociale nu sînt obligate de a înregistra contractul individual de muncă la Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Achitarea contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilită pentru persoanele angajate prin contract în străinătate, asigură plătitorului dreptul la o pensie minimă pentru limită de vîrstă şi la ajutor de deces. Perioada pentru care au  fost achitate contribuţiile de asigurări sociale se include în stagiul de cotizare.

Comentarii

  1. contabi spune:

    contributiile de asigurari sociale individuale se calculeaza din salariul brut total indicat in contractul de munca? Cu ce tari are R.Moldova incheiate acorduri interguvernamentale?

  2. conturi spune:

    Sarmanii, inca nu au plecat, dar deacuma sunt obligati sa achite contributiile.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...