37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pentru ce dă AIPA bani

Pentru ce dă AIPA bani

03.08.2016820 views ECOnomist.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Fermierii au în sfârşit un regulament de subvenţionare şi pot purcede la depunerea dosarelor de subvenţionare. Ce noutăţi prevede politica de subvenţionare din anul curent? Al doilea an consecutiv, regulamentul cu privire la modul de repartizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli este aprobat cu mare întârziere. Regulamentul pentru 2015 a fost aprobat la mijlocul lui iunie 2015, iar regulamentul pentru 2016, abia la sfârşitul lui iulie.

Ion Chişlea

Agenţia pentru Intervenţii şi plăţi în Agricultură (AIPA) are la dispoziţie un buget al subvențiilor agricole de 900 milioane de lei, inclusiv 387,6 milioane de lei din contul Programului ENPARD Moldova (Suport pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală). Însă, conform prevederilor Regulamentului de subvenţionare, în primul rând, urmează să fie achitate cererile rămase fără acoperire financiară din cauza insuficienței mijloacelor alocate în 2015, precum și datoriile față de producătorii agricoli de fructe, care au avut de suferit în urma embargoului impus de Federația Rusă.

Buget mai mare şi datorii mai mari

Astfel, se perpetuează situaţia, semnalată de expertul IDIS „Viitorul", Viorel Chivriga, potrivit căruia, deși aparent valoarea fondului de subvenționare crește, volumul mijloacelor financiare achitate pentru cererile depuse în anul curent descresc. Pentru 2015, Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în agricultură are datorii de 202,2 milioane de lei, iar pentru 2014 trebuie să achite producătorilor de fructe care au suferit în urma embargoului rusesc 44 milioane de lei.

În ce priveşte subvenţiile propriu-zise, regulamentul din acest an are câteva modificări pozitive. Investiţiile în producerea legumelor pe teren protejat (sere de iarnă, solarii, tuneluri) vor fi susţinute cu 50% din investiția efectuată faţă de 40% anul trecut.

Înfiinţarea plantaţiilor de măr va fi subvenţionată cu sume cuprinse între 40.000 şi 100.000 de lei la hectar, în funcţie de densitatea pomilor plantaţi. Pentru livezile de nuc altoit, migdal şi alun, acestea vor fi cuprinse între 17.000 şi 20.000 de lei la hectar. Şi în cazul defrișării plantațiilor multianuale suma subvenției a fost dublată, de la 5.000 de lei la 10.000 de lei la hectar.

În ce priveşte viticultura, subvenția pentru înființarea unei plantații de struguri de soiuri de masă în 2016 va constitui 40.000 lei la hectar. În cazul soiurilor pentru vin (tehnici), în funcţie de densitatea butucilor la hectar, subvenţia va constitui între 40.000 şi 85.000 de lei la hectar. Şi subvenţionarea achiziţionării echipamentului antigrindină a fost sporită, de la 80.000 la 100.000 de lei pentru un hectar.

Tehnica agricolă, reacceptată subvenţionarea ratelor

În ce priveşte tehnica şi utilajul agricol, valoarea sprijinului a fost de asemenea sporită, ajungând la 25% din cea a investițiilor faţă de 20% anul trecut.

Totodată, începând cu anul acesta, a fost reintrodusă posibilitatea subvenționării fiecărei rate achitate la procurarea tehnicii agricole, inclusiv prin intermediul proiectului 2KR sau Institutului „Mecagro". Astfel, dacă un fermier cumpără o combină de un milion de lei, timp de zece ani, va achita câte o rată de 100.000 de mii, statul oferind 25.000 de lei.

Infrastructura postrecoltare: fermierii sunt favorizaţi

Stimularea investițiilor pentru dezvoltarea infrastructurii postrecoltare şi procesare, una dintre cele mai importante domenii de subvenționare, înregistrează o creștere de la an la an a numărului de solicitări. Şi asta deoarece producătorii agricoli au început să conștientizeze importanța calității producției, mai ales prin prisma angajamentelor R. Moldova stabilite în acordurile de liber schimb cu Uniunea Europeană.

În funcţie de direcția de activitate a întreprinderilor respective, precum și de amplasarea obiectelor investiționale, suma subvenției în obiectivele postrecoltare va constitui de la 20% până la 50% din sumă. Proporţia depinde de amplasarea proiectului: localitate rurală sau urbană sau de statutul investitorului: este acesta producător agricol sau doar intermediar care va lua la păstrare recoltele fermierilor.

Inflaţia a crescut subvenţionarea dobânzilor

Și în anul curent statul va subvenționa dobânzile la creditele agricole. Însă, de data asta, din cauza deprecierii masive a leului, mărimea maximă a subvenţiei poate fi de 120.000 de lei faţă de 100.000 de lei anul trecut. Şi rata dobânzii medii luată drept bază de calcul s-a majorat de la 12% la 16%.

Grupurile de producători agricoli se vor bucura de o susținere mai mare. Începând cu acest an, în regulament sunt prevăzute subvenții în valoare de 5%, acordate din valoarea producției vândute de către grup. De exemplu, dacă un grup de fermieri oficializat vinde marfă în valoare de 100.000 de lei, statul îi mai oferă 5.000 de lei doar pentru faptul că membrii săi s-au asociat.De asemenea, grupurile de producători vor fi susținute, prin intermediul altor măsuri de sprijin, infrastructura postrecoltare, stimularea creditării, prin stabilirea plafoanelor mai mari, dar și prin intermediul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă".

Pentru 2016 este preconizat acordarea subvențiilor în proporție de 50% din taxa de stat şi plata pentru serviciile notariale, precum şi cheltuielile de înregistrare a contractelor la oficiile cadastrale teritoriale, costul lucrărilor cadastrale în cazul comasării, în vederea formării unui singur bun imobil.

1,2 lei pentru un metru cub de apă

De asemenea, regulamentul prevede acordarea a 1,2 lei pentru fiecare metru cub de apă utilizat la irigare. O altă măsură ce rezultă din „Obiectivele strategice de dezvoltarea agriculturii" ține de dezvoltarea infrastructurii rurale, măsură introdusă, printre altele pentru prima dată în 2015.

Mărimea sprijinului va fi același, 50% din investiția în infrastructura de drumuri, apeducte, canalizare, rețele necesare funcționării bunurilor agroindustriale, cu majorarea plafonului până la 400.000 de lei pentru beneficiar, față de 200.000 de lei, cât a fost în 2015.

Agricultura ecologică, inclusă în listă

Una dintre noutăţile regulamentului de subvenționare din acest an ține de introducerea a două măsuri absolut noi. Este vorba de susținerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice - prin acordarea subvențiilor directe la hectar aflat în perioada de conversiune, de la 750 de lei la 1200 de lei, precum și 20% din valoarea produselor certificate ecologic, comercializate.

De asemenea, va fi stimulată accesarea de către fermieri a serviciilor de consultanță și formare, măsură menită să stimuleze calitatea dosarelor de subvenționare, evaluarea cât mai corectă a indicatorilor din planurile de afaceri.

Sprijinul financiar la acest capitol va constitui 50% din valoarea serviciilor prestate de companiile de consultanță acreditate, pentru furnizarea serviciilor de consultanță producătorilor. Agenții economici vor putea începe depunerea dosarelor pentru subvenționare odată cu publicarea Regulamentului de subvenționare în Monitorul Oficial.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...