37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Pavel Filip: Taxa unică de 7% pentru companiile IT ar putea intra în vigoare din 2016

Pavel Filip: Taxa unică de 7% pentru companiile IT ar putea intra în vigoare din 2016

06.08.2015946 views Evenimentul Zilei Moldova
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Legea votată recent în prima lectură în Parlament, care prevede scutirea companiilor IT de Taxa pentru Valoare Adăugată şi taxe vamale la importul tehnicii de calcul, precum şi achitarea unui impozit unic în mărime de 7%, ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, declară ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul a menţionat că speră ca legea să fie aprobată în a doua lectură în luna septembrie.

Ministrul a menţionat că atunci când a fost elaborat acest proiect de lege a fost efectuată o analiză complexă în comun cu partenerii de dezvoltare. Fiind aplicată o taxă unică, companiile nu au nevoie de departamente de contabilitate şi regulile de joc sunt foarte clare şi simple. „De fapt, nu mai are nevoie să plătească salarii în plic, să ascundă profitul etc., deoarece se plăteşte o singură taxă", a notat ministrul.

Pavel Filip a declarat că nu a fost un scop în sine de a micşora taxele plătite de către o companie IT, cu toate că şi acesta este un lucru foarte important. „Dar cele mai mari probleme rămân a fi corupţia, birocraţia, o administrare greoaie a taxelor etc. Deci, şi prin impunerea impozitului unic, de fapt, noi eliminăm toate aceste constrângeri pentru că, atunci când se plăteşte un impozit unic, nu laşi loc pentru corupţie, nici pentru birocraţie. Este o regulă de joc foarte simplă, transparentă şi clară: am vândut, de exemplu, de 100 de milioane de lei, am plătit şapte milioane statului şi mai departe statul să facă ce vrea cu aceşti bani", a menţionat Filip.

Ministrul a explicat că, potrivit unui studiu făcut de către PricewaterhouseCoopers, o companie IT din Republica Moldova are nevoie de 181 de ore pentru a administra impozitele şi are de efectuat 31 de plăţi sub forme de taxe. „Aceasta este timp şi nu atât este o problemă timpul pierdut pentru a calcula aceste taxe şi a efectua aceste plăţi, dar cea mai mare problemă este că orişicare controlor are posibilitatea de a interpreta legea pentru că fiecare lege poate fi interpretată, cu părere de rău", a spus ministrul.

Comentarii

  1. mmax spune:

    mama draga, niste argumente care sunt valabile pentru orice activitate economica. eu nu zic ca itul nu merita, dar trebuie conctetizat inainte de a urla ca simplu: cine e it si cum el declara fiecare venit cind el nu trece vama in mod fizic, eu stiu ca raspuns deja este, dar cind si unde el nu-i cind se vrea sa fie de inchis gurile. simplu este altceva, sa dea domnul sa lucreze care pot bani in tara sa mai traga ca rau de tot sa nu ajungem.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...