37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patronii, penalizaţi pentru munca la negru. Şi angajaţii ar putea fi amendaţi

Patronii, penalizaţi pentru munca la negru. Şi angajaţii ar putea fi amendaţi

04.05.20121.588 views Publika.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...
false false false MicrosoftInternetExplorer4

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Patronii, penalizaţi pentru munca la negru. Şi angajaţii ar putea fi amendaţi

 

false false false MicrosoftInternetExplorer4

Munca la negru ar putea fi interzisă în ţara noastră prin lege. Astfel, în Codul Muncii urmează a fi introduse sancţiuni pentru patronii care admit fenomenul muncii nedeclarate. Potrivit modificărilor propuse de Guvern, angajatorii care vor accepta munca la negru vor fi penalizaţi, în timp ce muncitorii ar putea scăpa de amenzi.

Deşi despre munca la negru se vorbeşte de mult timp, până acum, fenomenul nu a fost interzis prin lege. Abia anul acesta, Inspecţia Muncii vrea să acopere golul.

„Inspecţia Muncii depistează diverse încălcări, printre care cele mai frecvente sunt admiterea la muncă fără formele legale. Fenomenul acesta ia tot mai mare amploare", a declarat Igor Ciloci.

Modificările propuse pentru Codul Muncii fac parte din Planul de acţiuni privind minimizarea practicii de achitare a salariilor în plic şi muncii la negru, aprobat de Guvern pe 22 iunie 2011. Specialiştii consideră că amenzile mari pentru cei care vor admite munca la negru ar putea rezolva problema.

De altă părere sunt economiştii şi patronatele, care consideră că trebuie să fie sancţionaţi şi muncitorii.

"Din practica altor ţări, într-adevăr este nevoie de sancţionat ambele părţi, ca să aibă un efect pozitiv", a explicat Ana Popa, economist "Expert-Grup".

"Noi pledăm pentru faptul ca să fie pedepsit şi agentul economic, şi fără îndoială angajatul, salariatul, fiindcă el tot a mers conştient la o afacere nu prea bună", a declarat Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Patronatului din R. Moldova.

În primele trei luni ale acestui an, Inspecţia Muncii a depistat peste 21 de mii de nereguli şi abateri de la prevederile legale. Aproape jumătate dintre acestea sunt în domeniul relaţiilor de muncă.

Comentarii

  1. Victoria spune:

    Ce iubim noi de a interzice!!! Desigur,aceasta e mai usor,dekit de a clarifica situatia-de ce se intimpla asa??? De ce, si angajatorul si salariatul is de acord(ambele parti!!!), sa lucreze in asa conditii???!!! Cineva a calculat povara impoziteleor,ce cade nu nu mai pe spatele angajatorului,dar, si pe spatele angajatului???!!! Impozitele inadusa complect ambele parti….De ce ne comparam noi cu alte tari?! Acolo nivelul de trai e altfel(Poti trai,dar nu-exista-ca la noi)!!!…Da,poate acolo si impozitele, comparativ,is mai inalte,dar,si marimea salariului e de multe ori mai inalta!!!….Da,nu ne putem noi clarifica cu toate situatiile..E mai usor de interzis si pedepsit!!!… Dar,cine va va intretine in viitor,stimati domni de la Confederatia Patronatului din RM,de la Inspectia muncii,de la „Expert-Grup” si de la alte organizatii,daca ,in urma masurilor(prin amenzi enorme!!!),intreprinse de D-stra,se vor inchide intreprinderile incetul cu incetul….???!!! Уход от проблемы-это не решение проблемы!!!……Deci,pentru a lupta cu munca la negru- interziceti si pedepsiti.Pentru alte actiuni-trebue de pus capul in miscare,dar aceasta-e cam greu pentru D-stra…………..

  2. Tatiana spune:

    Eu sunt total de acord cu Victoria,incepeti reformele din alta parte si ap cu pedepsitu si amendatu ca de asta toti suntem in stare.Va explic cazulmeu concret,sunt angajata oficial si achit eu 3.5% asig medicala + patronul 3.5% =600 lei lunar.Anual achit 7200 lei,da?si o data in 10 ani racesc pe timp de iarna mai zdravan si medicul de familie imi spune :”Stiti pe polita de asigurare nu o puteti intra acuma doar ca peste o luna,mai bine achitati 20 lei la casa,ca asa poate inca si azi sa va primeasca”.Am ramas tablou,acelas medic ORL adica daca sunt pe drepturi de asigurat nu are timp pentru mine,iar daca achit in casierie ches,treceti chiar imendiat…Va spun sincer,sa imi permita patronul,de miine trec sa primesc salariul la negru si ma pis eu pe sistema md de a achita impozite si taxe in buzunarul cui???La ce bun sa mai achit eu 7200 lei pentru asigurare medicala anual?Asta e cazul cu medicina da sa nu uitam de Fond Social si impozit din salariu…eu ce am din asta ca achit lunar?FITI MAI SERIOSI SI INCEPETI MAI INTII DE TOATE A VERIFICA CUM POATE OMUL SA BENEFICIEZE DE DREPTURILE LUI SI AP SA AMENDATI,CAUTATI MOTIVUL DE CE LUMEA FUGE DE ANGAJARI OFICIALE :PATRON SI ANGAJAT,DA NU AMENDA…REZOLVATI PROBLEMA DE LA CAP CUM A SCRIS ,VICTORIA NU DE LA PICIOARE SAU INCA SI MAI RAU DELOC!!!IN ACEASTA POT SA VA UREZ SUCCESE DAR NU LA DESENAT CIFRA DE AMENDA…

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...