37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patronatele şi sindicatele critică proiectul Legii Bugetului

Patronatele şi sindicatele critică proiectul Legii Bugetului

10.04.20151.179 views Noi.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Conducătorii patronatelor şi sindicatelor din Republica Moldova au criticat dur Legea privind politica bugetar-fiscală şi cea a bugetului pentru anul 2015 pe motiv că ar agrava şi mai mult situaţia cetăţenilor, dar şi a agenţilor economici. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct" de la postul public de televiziune „Moldova 1", transmite IPN.

Leonid Cerescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, a declarat că povara fiscală care revine agenţilor economici este exagerată şi chiar a ameninţat cu proteste. „Se observă o tendinţă ca în fiecare an să fie pusă pe spatele agenţilor economici noi impozite. Aşa s-a procedat în cazul asigurărilor sociale, la fel e şi cu asigurările medicale. Mulţi agenţi economici pur şi simplu nu vor rezista şi îşi vor închide afacerile. Statul nu trebuie să-şi mărească alocările la buget prin majorarea poverii fiscale, dar prin politici atractive pentru oamenii de afaceri, ca aceştia să fie motivaţi să deschidă afaceri noi, să creeze noi locuri de muncă, atunci vor spori şi alocările bugetare", a declarat Cerescu.

Preşedintele Consiliului Naţional al Sindicatelor din Moldova, Oleg Buzda, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că salariile nu vor fi majorate. „Guvernanţii nu au ţinut cont de propunerea noastră privind majorarea salariilor cu 30 la sută. Oamenii pur şi simplu nu vor face faţă situaţiei şi vor fi nevoiţi să părăsească ţara în căutare de cîştig", a spus Buzda.

Expertul în economie, Viorel Gîrbu, a opinat că unele taxe au fost majorate exagerat. „Eu înţeleg că statul are nevoie de bani pentru reparaţia drumurilor. Dacă vrem să avem drumuri europene, atunci trebuie să investim. Dar consider că este exagerat ca taxa pentru drumuri să fie majorată cu 50 la sută. Oricum, rămîne să vedem cît de corect va gestiona statul resursele bugetare", a spus expertul.

Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea politicii bugetar-fiscale şi Legea Bugetului 2015, miercuri, 8 aprilie. Legile vor intra în vigoare, dacă timp de 72 de ore Parlamentul nu va contesta iniţiativa Cabinetului de miniştri.

Comentarii

  1. mmax spune:

    cind intra in vigoare? cum declaram lunile de pina la adoptare? spre exemplu taxa pe drumuri, daca e achitata deja, recalculam si platim diferenta? medicina? etc.

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...