37.9k
Home  »  Noutăţi  »  Noutăţi generale   »   Patronatele și Sindicatele au susținut Politica bugetar-fiscală pentru anul 2016

Patronatele și Sindicatele au susținut Politica bugetar-fiscală pentru anul 2016

10.03.2016759 views Moldpres.md
(Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Prevederile politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016 au fost discutate ieri în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, care a fost prezidată de viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al ME.

La ședință au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, ai Confederației Naționale a Sindicatelor, Confederației Naționale a Patronatelor, mediului de afaceri și societății civile. În rezultatul discuțiilor, părțile au susținut unanim prevederile Politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 şi au optat pentru promovarea proiectului în redacția actuală în Guvern și Parlament, precum şi pentru continuarea discuțiilor în formatul existent, în ceea ce privește politica bugetară pentru anul viitor.

Potrivit viceprim-ministrului Octavian Calmîc, discuțiile în cadrul Comisiei tripartite vor avea un impact pozitiv asupra politicilor inițiate și promovate de Guvern, întrucît este o platformă de comunicare și colaborare directă cu părțile interesate, partenerii și societatea civilă. „Majoritatea propunerilor au fost acceptate, celelalte le lăsăm pentru discuțiile ulterioare și le vom include în politica bugetar fiscală pentru anul viitor", a subliniat ministrul Economiei.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a prezentat principalele amendamente propuse. Printre acestea se numără: majorarea termenului de raportare a pierderilor rezultate din activitatea de întreprinzător, de la 3 la 7 ani, cu excluderea eşalonării acestora în părţi egale, introducerea impozitului pe avere pentru persoanele fizice - proprietari ai bunurilor imobiliare, care au o suprafaţă mai mare de 120 m2 şi valoarea estimată, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, ce depăşeşte 1,5 milioane de lei. În context, sursa citată a menţionat şi majorarea cotelor accizelor pentru băuturi alcoolice, articole de bijuterie sau de giuvaiergerie, autoturisme, alte tutunuri şi înlocuitori de tutun fabricate, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei prognozată pentru anul 2016 (10,5%).

Totodată, se prevede micşorarea cotei accizului la cidru de mere şi pere în valoare de 2,38 lei/litru, precum și majorarea cotelor accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova (benzină, motorină şi derivaţii acestora, gazele lichefiate şi naturale), la mărimea creşterii anuale a produsului intern brut nominal prognozat pentru anul 2016 faţă de anul 2015 (11,4%).

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au salutat proiectul de lege supus consultărilor publice, dar au solicitat ca discuțiile și consultările asupra unui set de propuneri care ar urma a fi incluse în politica bugetar-fiscală din următorii ani să fie continuate.

Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective este un organ tripartit autonom, instituit pentru consultări în procesul de elaborare a strategiilor şi politicilor social-economice și aplanarea situaţiilor conflictuale la nivel naţional dintre partenerii sociali.

Comentarii

Înregistrare

Restabilirea parolei

Se încarcă...